Sezonul tradițional românesc al Mărțișorului s-a deschis astăzi, 14 februarie, cu prilejul Zilei Îndrăgostiților, în original, Valentine’s Day. Târgul de sezon din Târgoviște a fost amenajat, anul acesta, destul de neinspirat, în Piața Mihai Viteazul, în mijlocul șantierului de curând deschis pentru reamenajarea Parcului Mitropoliei și a Scuarului Primăriei. Spunem neinspirat atât din cauza spațiului restrâns și a proximității șantierului, cât și a ”sufocării” statuii marelui voievod Mihai Viteazul, dar și a celorlalte monumente din zonă, care merită mai mult respect, cu siguranță.
Dincolo de aceste greșeli care ar trebui sancționate, dar nu are cine să o facă, cel puțin până la data de 8 martie, Ziua Femeii, târgul va fi acolo și vă veți puteți aproviziona din belșug cu mărțișoare, felicitări, flori și fel de fel de cadouri, cum ar fi bijuterii, jucării sau obiecte de artizanat. Numitorul comun este, desigur, Dragostea, culoarea ei, roșul și simbolul ei, inima, fiind predominante. Merită să-ți exprimi sentimentul de iubire dăruind fie și numai o floare, dar, vizitând Târgul, vei vedea că ai sute de opțiuni. Sezonul include, nu uitați, Ziua Îndrăgostiților – Valentine’s Day – 14 februarie, Dragobetele – 24 februarie, Mărțișorul – 1 martie și Ziua Femeii – 8 martie.
Ziua Îndrăgostiților, denumită, de asemenea, de unii, Ziua Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Sfântului Valentin, este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 februarie. La început a fost o zi de sărbătoare a creștinismului occidental care onora, astfel, pe unul sau doi sfinți timpurii, pe nume Valentinus. În prezent, Ziua Îndrăgostiților este recunoscută și celebrată ca având o semnificație culturală, religioasă și… comercială, de dragoste și dragoste romantică, în foarte multe regiuni din întreaga lume, fără a fi peste tot o sărbătoare publică. În România a fost adoptată relativ recent, și tinde să devină o adevărată tradiție, chiar dacă noi aveam deja tradiția zilei de Dragobete. Este ziua în care îndrăgostiții își fac unul altuia cadouri și își reînnoiesc declarațiile de dragoste.
Legenda Sfântului Valentin spune că ”Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecință, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați. Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat.
Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind Adu-ți aminte de Valentin al tău.”
Chiar dacă nu se cunosc detaliile legate de viața sfântului ce a dat nume sărbătorii de azi, și nici nu se știe dacă legenda lui are cu adevărat o bază istorică, se crede că el a fost executat pe 14 februarie, în anul 269 sau 270.
Dragobetele este o sărbătoare a dragostei românească ce se celebrează pe 24 februarie. Până atunci mai sunt zece zile, așa că nu strică să vă gândiți și astăzi la persoana iubită și să-i arătați, în felul vostru, că o iubiți!
La mulți ani, tuturor îndrăgostiților, astăzi, de ziua voastră specială!