Acasă Afaceri Verificările inspectorilor ITM Dâmbovița pe șantierele de construcții din județ au condus...

Verificările inspectorilor ITM Dâmbovița pe șantierele de construcții din județ au condus la aplicarea de amenzi de 676.000 de lei și chiar la sistări de activitate! 29 de angajați au fost depistați lucrând „la negru”!

26
0

Amenzi de 676 mii lei, sistări de activitate, 29 de angajați depistați lucrând la negru. Acesta este, pe scurt, bilanțul acțiunilor de control derulate, pe parcursul săptămânii trecute, de inspectorii de muncă dâmbovițeni, pe șantierele de construcții din județ.

Acțiunea desfășurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița este parte a Campaniei naționale pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de catre angajatorii care desfasoară activitaţi din domeniile: „construcţii clădiri” – cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil” – cod CAEN 42, „lucrări speciale de construcţii”- cod CAEN 43.

Obiectivele acțiunilor de control au fost identificarea și verificarea agenților economici care activează în aceste domenii, eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

În cadrul acestei acţiuni, inspectorii de muncă dâmbovițeni au efectuat 49 de controale.

Cele mai mari amenzi, în valoare de 580 mii lei, au fost aplicate angajatorilor pentru cei 29 de muncitori depistați lucrând fără forme legale. În plus inspectorii Compartimentului Relații de Muncă au mai aplicat 3 amenzi, în valoare de 4500 de lei, pentru lipsa evidenței timpului de lucru și una în valoare de 5000 lei, pentru lipsa copiilor contractelor individuale de muncă, la locul de muncă.

În domeniul Sănătății și Securității în Muncă, au fost depistate 38 de deficiențe, pentru care s-au dispus 38 de măsuri de intrare în legalitate și s-au aplicat 38 de sancțiuni, dintre care 20 de amenzi în valoare de 96 de mii de lei și 18 avertismente. La acestea se adaugă sistarea unui echipament de lucru și a două locuri de muncă, întrucât acestea nu îndeplineau condițiile de siguranță pentru lucrători.

Principalele deficiențe constatate de inspectorii SSM au fost lipsa sprijinirilor de maluri, lipsa echipamentelor de muncă, lipsa măsurilor de protecție colectivă împotriva riscului de cădere de la înălțime (schele neconforme), dar și lipsa instruirii corespunzătoare a lucrătorilor.

Domeniul construcțiilor constituie unul din sectoarele cu pondere importantă în economia națională, dar și unul care ține un nedorit cap de afiș în ceea ce privește accidentele de muncă. Tocmai de aceea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița face un apel, atât la angajați, cât mai ales la angajatori, să conștientizeze riscurile la care se expun și să ia toate măsurile pentru intrarea în legalitate și asigurarea condițiilor optime de lucru pentru muncitori.

Inspector Șef ITM Dâmbovița, Lixandru Marius

Foto: Sebitoriale

Articolul precedentRezultatele acțiunilor desfășurate de polițiștii din Dâmbovița
Articolul următorJandarmii dâmbovițeni în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor