Acasă Ajută și tu! Tu ce faci cu 20 % din impozitul pe profit?

Tu ce faci cu 20 % din impozitul pe profit?

92
0

De Crăciun ai fost bun, și bun ești în continuare. Ai văzut atâtea asociații umanitare care ajută diverse cauze, copii în suferință, bâtrâni singuri, familii ce trec prin necazuri, dar te-ai întrebat cu ce fonduri? Cum de reușesc unii oameni, uniți sub forma juridică a unei organizații neguvernamentale (ONG), să facă minuni, să construiască un spital sau o casă pentru părinții copiilor bolnavi de cancer, să reconstruiască casele distruse de incendii ale unor familii nevoiașe, să adăpostească, să hrănească, să îngrijească oameni ai străzii și câte și mai câte? Cu ce fonduri, de unde atâția bani? Răspunsul e simplu și, probabil, îl știi: prin ajutorul a sute, poate mii de români care sprijină prin donații și sponsorizări cauzele numeroaselor asociații și fundații care se străduiesc să suplineescă neglijența, nepăsarea sau neputința statului în multe domenii cruciale. Când viața unui copil depinde de câteva mii de euro, uneori poate doar de câteva sute de euro, pe care însă familia lui nu îi are, ce crezi că ar trebui să se întâmple? Toată lumea să rămână nepăsătoare sau să se găsească inimi simțitoare care să-l ajute?

Probabil ai vrut și tu să ajuți dar nu ai avut timp să te ocupi de asta, prins cu agitația sfârșitului de an. Dar știi cum se spune în popor: ”Niciodată nu e prea târziu!” Chiar dacă mai sunt numai câteva zile din anul 2019, încă mai poți face o faptă bună care, de fapt, nu te va costa nimic! Doar câteva acte și câteva minute din timpul tău! Cum asta? Foarte simplu, redirecționând 20% din impozitul pe profitul firmei tale către un ONG sau anumite persoane fizice! Asta pentru că, prin lege, fiecare agent economic are capacitatea și puterea de a redirecționa o parte din impozitul pe profit către unele cauze sociale pe care le apreciază și le consideră bune pentru cei din jur.

Dragi patroni, dragi antreprenori, dragi întreprinzători, aveți o firmă și ați reușit să vă descurcați bine în 2019, atât de bine încât terminați anul pe profit! Trebuie să știți că puteți face sponsorizări de până la 20% din impozitul pe profit datorat statului, însă în limita a 0.3% din cifra de afaceri a firmei. Binențeles că impozitul se va diminua cu suma aferentă sponsorizării respective și binențeles că este recomandată asistența contabilului firmei dumneavoastră, care vă va spune care cheltuieli sunt deductibile și care nu sunt, precum și alte detalii importante.

Iată, însă succint, câteva informații importante. Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de către una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizării. Pentru 2019, contractul de sponsorizare se încheie în formă scrisă, trebuind să fie specificate obiectul, valoarea și durata sponsorizării, precum și drepturile și obligațiile părților.

Cel mai important este să vreți să ajutați prin această formă de sponsorizare o cauză nobilă, oricare vreți dumneavoastră. Pentru a direcționa 20% din impozitul pe profit către asociația sau fundația aleasă, trebuie să urmați trei pași simpli:

1. Încheierea unui contract de sponsorizare, conform legii, între firma dumneavoastră, ca sponsor, și beneficiarul ales, asociație sau fundație.

2. Înregistrarea şi operarea sponsorizării în contabilitatea sponsorului, adică a firmei dumneavoastră.

3. Calcularea impozitului şi scăderea sponsorizării din suma datorată ca impozit, trimestrial, regularizarea făcându-se la sfârşitul anului.

Nu e timpul pierdut, încă puteți vorbi despre asta cu partenerii și contabilul, sau puteți lua singuri decizia dacă sunteți singurul asociat! Aveți cel puțin trei motive să faceți asta, nu-i așa? În primul rând, știți că astfel puteți salva sau îmbunătăți viața cuiva, în al doilea rând, efortul este minim și satisfacția de a ajuta e imensă, iar în al treilea rând, banii respectivi îi veți da oricum cuiva, statului mai precis, nu vor rămâne la dumneavoastră!

Luați decizia corectă, niciodată nu e prea târziu!