Acasă Dezvoltare Cum i-a scăpat Ion Ghica pe otomani de pirații din insula Samos...

Cum i-a scăpat Ion Ghica pe otomani de pirații din insula Samos și legătura succesului său răsunător cu județul Dâmbovița

8
0

Fiecare pas spune o poveste. Descarcă aplicația România Atractivă și află unde vrei să pleci în vacanță!

Cum i-a scăpat Ion Ghica pe otomani de pirații din insula Samos și legătura succesului său răsunător cu județul Dâmbovița

  • Județul Dâmbovița, pe harta programului național de turism cultural România Atractivă.
  • Jurnaliști și creatori de conținut au vizitat obiective turistice din județul Dâmbovița;
  • Cum i-a scăpat Ion Ghica pe otomani de pirații din insula Samos;
  • Legenda dispariției aurului lui Brâncoveanu;

Multe sunt locurile din țară prin care pașii nu ne-au purtat încă și pe care le putem descoperi. De multe ori, chiar și aproape de casă există legende, locuri de vizitat și povești de aflat care ne pot îmbogăți cunoștințele sau care ne pot oferi experiențe de viață pe care nu le-am avea în niciun alt colț de lume.

Anul acesta, România a lansat cel mai nou program de turism cultural din Europa, România Atractivă, în care români și străini sunt invitați să descopere cele mai prețioase obiective istorice și culturale din toată țara. Județul Dâmbovița a înscris în proiectul cu promovare națională și internațională conacul Ion Ghica din Ghergani, iar obiectivul cultural-turistic face parte din Ruta castelelor.

Turiștii pot descoperi la fiecare pas povești mai mult sau mai puțin știute despre locurile pe care le pot vizita, odată cu descărcarea de AICI a aplicației gratuite România Atractivă, disponibilă pe Android si pe iOS.

Cum i-a scăpat Ion Ghica pe otomani de pirații din insula Samos

Dâmbovița este unul dintre cele mai ofertante județe ale României în ceea ce privește frumusețile naturale, edificiile cultural-istorice, dar știați că, la Ghergani, comuna Răcari, există o bijuterie de conac, care a aparținut marelui om politic liberal Ion Ghica? 

Cu siguranță numele lui Ion Ghica este cunoscut de toți românii pentru contribuțiile de la Revoluția de la 1848, Mica Unire din 1859, aducerea lui Carol I pe tronul României și chiar dobândirea independenței de stat, dar poate nu știați că era un poliglot desăvârșit, un diplomat abil și un om cu un caracter puternic. După momentul 1848, când toți revoluționarii au fugit în Occident, Ion Ghica a mers la Istanbul. Mai mult chiar, a reușit să-i convingă pe otomani de abilitățile sale politice și administrative, încât l-au numit guvernator al insulei Samos, unde a reușit să stârpească pirateria în floare în acea insulă, care afecta în mod serios mișcările flotelor franceză și britanică, pregătite pentru aprovizionarea pe mare a trupelor ce luptau în războiul Crimeii (1853-1856). De soarta acestui război a înclinat și posibilitatea realizării Micii Uniri din 1859.

Legenda dispariției aurului lui Brâncoveanu

Orice român poate să identifice în județul Dâmbovița măcar un obiectiv turistic, fie că e vorba de Curtea Domnească de la Târgoviște, Mănăstirea Dealu (unde odihnește capul lui Mihai Viteazul) sau Palatul de la Potlogi al lui Constantin Brâncoveanu.

Se știe că voievodul Constantin Brâncoveanu a fost numit de turci „Altan Beg”, adică „prinţul aurului”, și că în momentul execuției în 15 august 1714 i-au cerut să le spună unde își ține comoara. Însă puțini știu că există o legendă potrivit căreia între Mănăstirea Dealu și Curtea Domnească de la Târgoviște ar fi un tunel prin care supușii credincioși lui vodă ar fi încercat să transporte aurul când au aflat că Brâncoveanu este mazilit și dus la Istanbul. Se pare că norocul nu ar fi fost de partea lor și tunelul s-a surpat. Deși arheologii nu pot confirma această poveste, se pare că mare parte din avuția domnitorului a fost investită în palatele brâncovenești care au deschis un curent în cultura și arhitectura națională. Moștenirea culturală a epocii lui Brâncoveanu a fost reluată mai târziu, la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în curentul neoromânesc.

Aplicația mobilă de travel, România Atractivă, parte din programul de turism cultural, vă propune să descoperiți și poveștile conacului, unde toată elita românească din secolul al XIX-lea venea să o asculte pe Alexandrina, soția lui Ion Ghica, o pianistă desăvârșită, care în tinerețe fusese eleva celebrului compozitor și pianist Franz Liszt.

Jurnaliști și creatori de conținut au vizitat obiective turistice din județul Dâmbovița

Peste 50 de creatori de conținut si jurnaliști au plecat în țară să descopere și să promoveze noul program de turism România Atractivă, imediat după lansarea care a avut loc pe 15 mai. Unul dintre grupurile de presă și creatori de conținut, naționali și internaționali, au venit, în luna mai, să viziteze și obiectivele din județul Dâmbovița, iar obiectivele turistice din zonă au devenit parte din poveștile scrise de participanți sau postate pe social media.

Promovarea obiectivelor din județ va continua, inclusiv prin participarea custozilor de obiective pe care județul Dâmbovița le are pe platformă, aceștia fiind îndemnați să dea mai departe vestea lansării platformei publicului larg care îi urmărește, folosind link-ul următor de descărcare gratuită a platformei: https://romaniaatractiva.app.link/download.

Contact de presă: Andrei Stanca, tel. 0742.084.770, email: andrei.stanca@zagabrand.ro

www.romania-atractiva.ro

România Atractivă este programul de turism cultural al României, cu finanțare PNRR. Programul propune turiștilor din țară și din străinătate o experiență de călătorie în care, alături de castele, conace sau mănăstiri spectaculoase, vor descoperi mâncare autentică, experiențe culturale, fortificații, ruine, ziduri sau fundații de obiective arhitecturale sau arheologice care aduc laolaltă elemente de multiculturalitate unice în Europa.

Aplicația este dezvoltată și întreținută de Eventya, compania parte din consorțiul câștigător al licitației aferente implementării proiectului, care a realizat multe alte aplicații culturale și de travel din România, printre cele mai de succes numărându-se Brașov Tourism App, Sibiu City App, Discover Dolj, Visit Harghita, Visit Covasna, Galați City App, Visit Maramureș, Salina Turda App, dar și aplicații pentru instituții culturale, precum FITS App, Teatrul Gong sau Filarmonica Sibiu App. Pentru România Atractivă, Eventya va oferi după finalizarea programului (iunie 2026) încă 5 ani de mentenanță și suport pentru aplicație și website.

Articolul precedentÎn baza de date a AJOFM Dâmbovița, sunt înregistrate astăzi 454 de posturi vacante, 227 locuri de muncă locale și 227 în Spațiul Economic European!
Articolul următorActivitate informativ-preventivă desfășurată în gara din municipiul Târgoviște