Acasă Om bun Mare sărbătoare, mare! 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci

Mare sărbătoare, mare! 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci

9
0

Înălțarea Sfintei Cruci (în greacă Σταυροφανεια) este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Isus. Atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie. Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea. Înălțarea Sfintei Cruci a început să se sărbătorească abia câteva secole mai târziu la Constantinopol în 14 septembrie, când a fost rememorat, de asemenea, evenimentul readucerii la Ierusalim a Sfintei Cruci după ce fusese capturată de perși.

Prin această sărbătoare creștinii comemorează două evenimente deosebite din istoria lemnului crucii:

1. Aflarea crucii (de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare) pe care a fost răstignit Isus și înălțarea ei solemnă, în văzul tuturor, de episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 326;

2. Readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I,[3][4] care a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Înălțarea_Sfintei_Cruci