Acasă Om bun La mulți ani, Maria! La mulți ani, Marian! La mulți ani, Târgoviște!

La mulți ani, Maria! La mulți ani, Marian! La mulți ani, Târgoviște!

15
0

Astăzi, 8 septembrie, este prima sărbătoare din calendarul bisericesc, ce începe la 1 septembrie, pe care o prăznuiesc creștinii ortodocși: Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică. În tradiţia Bisericii, Naşterea Maicii Domnului s-a petrecut la „plinirea vremii”, adică la momentul în care omenirea aştepta şi era pregătită pentru venirea Mântuitorului, care urma să o scoată de sub povara păcatului şi a decăderii. Pentru aceasta, era nevoie de o fecioară curată care să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu şi aceasta a fost Sfânta Fecioară Maria.

Potrivit tradiţiei populare, de Sfânta Marie Mică nu trebuie să se facă treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul. În această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale femeilor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Cei care își caută jumătatea și vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, pentru că îi va ajuta să-şi găsească perechea potrivită.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi. De altfel, tradiția spune că toate rugăciunile spuse în această zi sfântă se îndeplinesc.

Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria și Marian ori derivate ale acestora. De asemenea, 8 septembrie este Ziua Târgoviștei, pe care Sfânta Fecioară Maria o ocrotește și o ajută mereu să depășească greutățile.

La mulți ani, Maria! La mulți ani, Marian! La mulți ani, Târgoviște!