Mâine, 19 februarie, cu ocazia împlinirii a 144 de ani de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși, Ministerul Culturii va marca Ziua Naţională Constantin Brâncuşi 2020, organizând mai multe manifestări culturale în București și Târgu Jiu. Cu scopul declarat de a cinsti memoria celui considerat ”părinte al sculpturii moderne” la 144 de ani de la naşterea acestuia, Ministerul Culturii a gândit o serie de evenimente care vor să readucă în atenţia publicului geniul creator și operele lui Brâncuşi.
Dacă aveți drum mâine în București, sau dacă vă faceți drum special pentru asta, puteți merge la Muzeul Naţional de Artă al României (Palatul Regal), unde va avea loc un spectacol high-tech de proiecţii cu holograme ale sculptorului şi ale lucrărilor sale consacrate. Pe parcursul întregii zile de mâine, accesul la Muzeul Naţional de Artă al României va fi gratuit pentru toți vizitatorii, care vor avea parte și de tururi ghidate în sala Brâncuşi din Galeria Naţională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuşi păstrate în România. Vor fi trei tururi cu ghidaj specializat, programate să înceapă la orele 14.00, 16.00 şi 19.30. Vă veți putea delecta ochii și sufletul cu sculpturi minunate ieșite din mâinile maestrului Brâncuși, cum ar fi lucrarea Cap de copil, ce a fost prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906.
Dacă veți ajunge mâine în Târgu Jiu, puteți să participați la inaugurarea Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi, amenajat într-o casă, casa Barbu Gănescu, în care artistul care a dat semnalul modernismului în sculptură, Constantin Brâncuşi, a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana infinitului. Vor fi organizate mai multe evenimente culturale, printre care vernisajul unei expoziţii de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris şi alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârşit și un recital de violoncel susținut de Mircea Suchici, membru al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Oltenia.
Oriunde te-ai afla mâine, poți să te informezi din multe surse despre viața și opera marelui sculptor Constantin Brâncuși, care s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobița în județul Gorj și a trecut la cele veșnice pe 16 martie 1957, în Franța, la Paris. Brâncuși studiase arta la Școala Națională de Arte Plastice din București înainte de a se muta în Franța în 1904. Ajuns la Paris, a lucrat ca asistent al lui Auguste Rodin timp de trei ani, după care și-a înființat propriul studio în 1907. Brâncuși a expus în 1913 în cadrul Armory Show din New York, unde a stârnit mari controverse cu natura abstractă a sculpturii sale. Acceptat în cercurile avangardiste din Paris, Brâncuși a întreținut relații de prietenie cu Louise Bourgeois, Pablo Picasso și Marcel Duchamp.
Pe scurt, Brâncuși a fost un sculptor român, după unii, francez-român, care a avut contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană și este considerat unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX. Ca una dintre ”figurile fondatoare ale modernismului, Brâncuși a simplificat radical formele figurative, compunând lucrări în bronz, marmură, piatră și lemn. Volumele sale elegante geometrice reexaminează, folosind adesea forme ovoidale și eliptice pentru a evoca mișcarea, refacerea sau reflecția spirituală, așa cum se vede în lucrarea sa inovatoare Pasărea în spațiu (1923)”. „Ce urmărește munca mea este, dincolo de toate, realism”, a declarat el odată. „Urmăresc realitatea interioară, ascunsă, însăși esența obiectelor în propria lor natură fundamentală intrinsecă; aceasta este singura mea preocupare profundă.”
În 2017, sculptura lui Brâncuși intitulată La muse endormie/Sleeping Muse, realizată în 1913, a fost vândută la Christie’s pentru suma record de 57,4 milioane de dolari, depășind fostul record de licitație al artistului de ”numai” 37,3 milioane de dolari. Astăzi, lucrările lui Brâncuși sunt expuse, în colecțiile unora din cele mai mari muzee ale lumii, ca Metropolitan Museum of Art din New York, Muzeul de Artă din Philadelphia, Centrul Georges Pompidou din Paris și Tate Modern din Londra.
P.S.: Nimic despre Irina Rimes, oare de ce? Fii tu ambasadorul lui Brâncuși! Fii tu ambasadorul sufletului românesc!