Acasă Ajută și tu! Este disponibil nou model de formular 230

Este disponibil nou model de formular 230

28
0
Formular Declarație 230

Așa cum am mai scris, de la an la an, tot mai mulți români aleg să redirecționeze o parte din impozitul anual pe care-l datorează statului către organizații non profit, lăcașuri de cult sau elevi (printr-o bursă privată), completând deja celebrul formular 230.  Întrucât modelul de formular 230 stabilit prin Ordinul nr.147 din 20 ianuarie 2020 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) și publicat în Monitorul Oficial nr. 44 din 22 ianuarie 2020, implica, de fapt,  depunerea a doua astfel de declarații, una pentru perioada1 ianuarie – 31 martie 2019 și alta pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2019, s-a reglementat recent această problemă, prin stabilirea unui model nou al formularului. Problema provenea, de fapt, din faptul că, anul trecut, până la finalul lunii martie, se putea direcționa 3,5% din impozitul pe venit numai către ONG-urile care furnizeaza servicii sociale acreditate, iar celelalte puteau primi doar 2%. Dar, de la 1 aprilie 2019, legea a fost modificata, în sensul că putem redirecționa 3,5% către toate organizațiile neguvernamentale, așa că trebuia depus câte un formular 230 pentru fiecare din cele două perioade.

Acum, a intrat in vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial, noua declarație 230, prin care care persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și/sau venituri din pensii își direcționează 3,5 %  din impozit către ONG-uri.

Formularul 230 se poate depune pînă la data de 25 mai 2020, pentru impozitul aferent anului 2019. Depunerea Declarației 230 nu este obligatorie, iar, dacă, totuși, contribuabilii nu aleg să doneze 3,5 % din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta sumă nu le va rămâne lor, ci la stat.

Îți mai spunem doar că formularul 230 se completează și se depune de către persoanele fizice care dispun direcționarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii și care realizează următoarele venituri din România:

  • venituri din salarii și asimilate salariilor;
  • venituri din pensii;
  • venituri din activități independente/activități agricole, impuse pe baza de normă de venit;
  • venituri din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

Poți să descarci de aici noul formular pentru declarația 230 și poți afla mai multe informații de aici.

Merită prețuiți și felicitați cei care au ales în anii precedenți această formă de sprijinire a unor organizații non-profit, precum și cei care aleg acum pentru prima oară să ajute astfel cauze umanitare sau de alte feluri. Este imposibil să nu cunoașteți în localitatea dumneavoastră o fundație sau asociație care se zbate zilnic pentru a face bine, și pentru care orice sumă de bani contează! Dacă, totuși, nu știți, sau nu sunteți convinși, informați-vă în presă, la prieteni și cunoștințe sau pe Facebook, veți găsi suficiente fundații și asociații de încredere, care fac ceva util și important cu banii primiți. Puteți salva vieți omenești, ajuta la recuperarea unor copii sau adulți, contribui la ecologizarea unei zone, la salvarea planetei sau a animalelor fără stăpân, aveți de unde alege!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here