Acasă Dezvoltare ”Da, Virginia, Moş Crăciun există!”

”Da, Virginia, Moş Crăciun există!”

235
1

În 1897, acum 122 ani, o micuță americancă, pe nume Virginia O’Hanlon, a vrut să afle dacă există Moș Crăciun. Micii ei prieteni o tachinau spunându-i că Moș Crăciun nu există, dar tatăl ei îi spusese că tot ce apare în ediția americană a ziarului britanic The Sun este adevărat, așa că, isteață fiind, a făcut un lucru pentru care a rămas în istorie pentru totdeauna. Pentru a afla răspunsul care o frământa, Virginia O’Hanlon, i-a scris editorului ziarului The New York Sun, punându-i o întrebare esenţială: ”Există Moș Crăciun?

„Am opt ani. Unii dintre prietenii mei spun că Moş Crăciun nu există. Tata spune că tot ce scrie în „Sun” este adevărat. Spuneţi-mi, vă rog, există Moş Crăciun?”

Virginia O’Hanlon

Scrisoarea nu a trecut neobservată ci, dimpotrivă, i s-a părut redactorului şef suficient de de importantă, încât să-i dea ca sarcină lui Francis P. Church, editorialist serios, cu vastă experienţă jurnalistică și înțelegere profundă a societății, să îi răspundă fetiței de numai opt ani chiar pe prima pagină a ziarului. Acesta s-a achitat de îndatorire printr-unul dintre cele mai frumoase și mai pline de sens editoriale din toate timpurile. Îl redăm mai jos, pentru toți copiii de toate vârstele, care își mai pun astăzi nevinovata întrebare: ”Există Moș Crăciun?”

Francis P. Church i-a răspuns Virginiei cam așa:

„Virginia, micii tăi prieteni nu au dreptate. Mulţi copii cred numai ceea ce văd. Ei cred că nu poate exista ceea ce nu pot pricepe cu spiritul lor mic, de copil. Spiritul uman, în general, e mic, indiferent că aparţine unui om mare sau unui copil. În spaţiul cosmic, s-ar pierde ca o insectă mititică. Un creier de furnică nu e suficient pentru a cuprinde şi înţelege întregul adevăr.

Virginia, Moş Crăciun există! Există aşa cum există iubirea, mărinimia, cinstea, credinţa, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Şi doar pentru că toate acestea există, viaţa noastră este frumoasă şi senină. Fără Moş Crăciun, lumea ar fi atât de întunecată! Fără el nu ar mai exista nici o fetiţă ca Virginia, nici credinţa, nici poezia! N-ar mai exista absolut nimic din ce ne face viaţa suportabilă. Abia dacă s-ar mai distinge un licăr de frumuseţe. Chiar şi lumina copilăriei, cea care face lumea să strălucească, s-ar stinge. Moş Crăciun există, altfel nu ai mai putea crede în basme. Sigur, l-ai putea ruga pe tatăl tău, în ajun, să trimită oameni care să-l prindă pe Moş Crăciun. Aproape sigur, n-ar reuşi să-i dea de urmă. Şi? Ce-ar dovedi asta? Nici un om nu-l poate vedea aşa uşor. Asta nu dovedeşte nimic. Cele mai importante şi mai frumoase lucruri rămân de cele mai multe ori invizibile. Zânele, de pildă, dansând în luminişuri sub razele lunii. Şi totuşi, ele există!

A-ţi imagina toate minunile, cu atât mai puţin a le vedea, asta nu poate nici cel mai înţelept om din lume. Indiferent ce vezi, nu vezi niciodată totul. Poţi să desfaci un caleidoscop în căutarea acelor figuri atât de frumoase. Vei găsi doar cioburi colorate, atâta tot. De ce? Pentru că există un văl care acoperă lumea cea adevărată, un văl pe care nu-l poate destrăma nici cea mai mare putere din lume. Numai credinţa, poezia şi iubirea îl pot ridica puţin. Abia atunci putem recunoaşte frumuseţea şi splendoarea de dincolo. „Acesta este adevărul gol-goluţ?” ai putea să întrebi. Virginia, nimic pe lume asta nu este mai adevărat şi mai trainic.

Moş Crăciun trăieşte şi va trăi veşnic. Va exista şi peste zece ori zece mii de ani, pentru a umple de bucurie pe toţi copiii ca tine şi fiecare inimă primitoare.

Crăciun Fericit, Virginia!

                       Al tău Francis Church”

Editorialul a fost publicat pe prima pagină a ziarului The New York Sun în ziua de marţi 21 septembrie 1897 și a făcut rapid înconjurul oraşului New York, apoi al Americii, apoi al lumii întregi. Astăzi l-am numi, probabil, ”viral”! Totuși, este considerat cel mai retipărit articol scris vreodată în limba engleză, iar răspunsul „Da, Virginia, Moş Crăciun există” a devenit o declarație emoționantă ce a inspirat pe foarte mulți artiști și jurnaliști. Merită să-l citim și recitim, mai ales înainte de Crăciun, pentru a ne reaminti că Moș Crăciun există, ”aşa cum există iubirea, mărinimia, cinstea, credinţa, sinceritatea, respectarea cuvântului dat.”

Crăciun Fericit!

Articolul precedentPAS Târgoviște – o mică afacere produce… fericire!
Articolul următorÎți merge bine când faci bine!