Mare sărbătoare, mare, pentru toți vorbitorii de limbă română, oriunde s-ar afla! Astăzi, 31 august, este Ziua Limbii Române care se sărbătorește în România începând din 2011, în aceeași zi cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990. În sora Basarabie, Republica Moldova, sărbătoarea se trage din evenimentele din august-septembrie 1989, mai puțin cunoscute la noi, când la Chișinău, în, pe atunci, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, a avut loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care au participat aproximativ 750.000 de oameni, aproape o șesime din populația de atunci a republicii. În cadrul adunării, s-a cerut categoric declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină. Sub acest deziderat, peste două zile, în data de 29 august 1989, s-au deschis lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care au durat până pe 1 septembrie. După dezbateri aprinse avute cu oponenții din Sovietul Suprem, deputații românofoni, printre care s-au remarcat Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Ion Druță, Veneamin Apostol, Nicolae Matcaș, Mihai Volontir si Vladimir Curbet, reușesc, cu sprijinul președintelui Prezidiului Sovietului Suprem, Mircea Snegur, să impună limba română ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au avut loc pe 31 august, când a fost votată și cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și la alfabet. De aceea, ulterior, ziua de 31 august a fost declarată sărbătoare națională în Republica Moldova. Sărbătoarea a început sa fie celebrată la numai un an de la evenimentul istoric, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”.
În România, abia în 2011 a fost inițiată o propunere legislativă, de către senatorul PNL Viorel Badea, care își motiva acțiunea prin faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite.”
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific. Până la această oră nu au fost făcute publice informații despre desfășurarea vreunui eveniment de marcare a acestei importante zile în Târgoviște sau Dâmbovița, de către autoritățile locale sau județene, dar această ignorare de către autorități a Zilei Limbii Române, nu ne împiedică să celebrăm noi toți pe cea mai ”dulce și frumoasă” limbă de pe glob, limba română.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis tuturor românilor un mesaj cu prilejul acestei importante sărbători naționale, Ziua Limbii române, mesaj pe care vi-l prezentăm integral mai jos:
”Limba ne definește identitatea și cultura, ne modelează și ne inspiră. Astăzi, 31 august, de Ziua Limbii Române, vreau să le mulțumesc tuturor celor care, indiferent unde se află, vorbesc și simt românește.
Un mesaj special se îndreaptă către cei care vorbesc și păstrează graiul românesc în afara granițelor. Sunt convins că nu este ușor să-și păstreze identitatea, limba și credința. Vreau să remarc totodată eforturile făcute de profesorii de limba română din afara țării care transmit noilor generații rădăcinile moștenite din trecut și îi ajută să se definească cultural și spiritual. Misiunea acestora este adesea grea, realizată în condiții dificile, și de aceea profesorii merită, pe lângă respectul și aprecierea noastre, și măsuri concrete care să îi susțină.
Școala nu transmite doar cunoștințe, ci formează caractere. Încurajarea lecturii, dezvoltarea caligrafiei, scrierea și rostirea corectă a cuvintelor ne dezvoltă ca oameni, ca societate și ca națiune. Limba este comoara noastră și este datoria fiecăruia dintre noi să o protejăm.
La mulți ani Limbii Române și vorbitorilor ei, astăzi și în fiecare zi!”
Merită menționat și că în această seară, cu prilejul celebrării Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat începând cu ora 20:00, în culorile drapelului național.
La mulți ani românilor, la mulți ani Limbii Române!