Acasă Om bun Sărbătoare mare: La mulți ani, Constantin! La mulți ani, Elena!

Sărbătoare mare: La mulți ani, Constantin! La mulți ani, Elena!

53
0

Astăzi, 21 mai, este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși, ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Împăratul roman Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită promulgării Edictului de la Milano, care, împreună cu Edictul de la Tesalonic din anul 380, promulgat de către împăratul Teodosie, au fost sursele principale pentru toleranța față de creștinism din cadrul Imperiului Roman, mai întâi la un nivel teoretic, iar apoi la nivel constituțional. Născut în jurul anului 274, Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut și sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman între anii 306 – 337, devenind conducător al Imperiului Roman după ce i-a înfrânt pe Maxențiu și pe Liciniu.

Legenda spune că, în toamna anului 312, în timpul unei lupte cu Maxențiu, Constantin cel Mare a văzut sus, pe cer, deasupra soareluri, o cruce strălucitoare, pe care era scris: “in hoc signo vinces”, adică “prin acest semn vei birui.” Apoi, în timpul noptii, împăratului i s-a arătat în vis chiar Isus Hristos, împreună cu semnul crucii, iar Mântuitorul i-a cerut să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților pentru ca aceștia să fie protejați de focurile bătăliei. Constantin cel Mare a murit în anul 337 și a rămas în memoria ortodocșilor ca fiind unul dintre pilonii de sprijin ai creștinismului din acea perioadă.

Împărăteasa Elena era mama împăratului Constantin cel Mare și a trăit între anii 248 – 329 și a fost căsătorită cu generalul roman Constantius Chlorus. Era cunoscută ca fiind o femeie extrem de credincioasă și pioasă, și a fost inițiatoarea înfăptuirii pelerinajului în Palestina și în provinciile răsăritene. Ei i-au fost atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a Mântuitorului Isus Hristos și aflarea rămășițelor celor trei magi.

Numele de Constantin și Elena sunt foarte răspândite în România și în județul Dâmbovița, de asemenea. Le urăm tuturor cititorilor noștri care poarte aceste nume de sfinți un călduros LA MULȚI ANI! alături de cele mai bune gânduri de sănătate și fericire, prosperitate și liniște sufletească!

La mulți ani, Constantin! La mulți ani, Elena!