Acasă CNM Curtea Domnească Târgoviște Vernisajul și premierea câștigătorilor Salonului Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”, ediția...

Vernisajul și premierea câștigătorilor Salonului Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”, ediția a II-a, Târgoviște, 2024     

10
0

  

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 10:30, la festivitatea de premiere și vernisajul celei de-a II-a ediţii a Salonului Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”. Evenimentul se înscrie în rândul manifestărilor dedicate „Zilelor Județului Dâmbovița”.

Născut în satul Bungetu, comuna Văcărești, artistul Marin Petre Constantin a fost formator de caractere artistice mai bine de 30 de ani (printre elevii săi, azi artiști recunoscuți, numărându-se Mihai Șerbănescu și Vasile Popa). Marin P. Constantin a fost îndrumat spre studiul artelor de către artistul Vasile Blendea și profesorul său, Nicolae Gheorghiu.

Amintind de dăruirea pedagogică a maestrului, Salonul Anual de Grafică „Marin Petre Constantin” îşi propune, dorind să sprijine și să încurajeze viitorii artiști prin recunoașterea talentului lor, următoarele: mijlocirea relaţiilor Muzeului de Artă din Târgovişte cu viitori artişti din întreaga ţară; oferirea unui mediu de apropiere, cunoaştere şi competitivitate între elevii din România şi cei din Republica Moldova.

Concursul a fost deschis elevilor din clasele IX – XII de la toate liceele de artă și școlile populare de artă, care se încadrează în categoriile de vârstă menționate, din România și Republica Moldova. Fiecare participant a avut posibilitatea de a se înscrie cu cel mult două lucrări realizate în afara orelor de curs, în anul școlar 2023 – 2024, neînrămate și fără paspartuuri ori dubluri lipite / atașate de suportul acestora. Participarea la aceast salon a fost gratuită.

Lucrările înscrise au respectat tema concursului „Lumină și umbră – monumentele de lângă noi” ca simbol al locurilor natale, al istoriei acestora și al personalităților creatoare din localitatea de origine a fiecărui elev participant.

Comisia de jurizare s-a întrunit în data de 24 mai 2024, ora 14:00, și a fost compusă din: Gheorghe Petre (artist) – fiul artistului Marin Petre Constantin, în calitate de președinte al comisiei; Mihai Șerbănescu (artist și membru în Consiliul Director al UAP București), membru; Andrei Scărlătescu (artist și conservator în cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște), membru; Elena Șontea (muzeograf la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște), secretar.

S-au acordat șase premii, o menţiune şi premiul „Marin Petre Constantin”, cu o valoare totală de 10.000 lei, pentru lucrările:

Strămoșii din Mărăști (autor: Ilinca Maria Paraschiv, Ploiești),

Filtre colorate (autor: Ioana Pîrcălabu, Ploiești),

Monumentul istoric Mănăstirea Stelea (autor: Laurențiu Stan, Târgoviște),

Gloria eroilor (autor: Ștefania Alexia Pătruți, Drobeta Turnu Severin),

Peisaj cu Turnul Știrbey – Buftea (autor: Mihai Alexandru Florea, București),

Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” (autor: Ela Nur Ozcelik, București),

Memorie și posteritate (autor: Sebastiana Coman, Baia Mare),

Memorial (autor: Sergiu Alexandru Micu, Târgoviște).

În cadrul expoziției vor fi prezentate, pe lângă lucrările participante la salon, și 13 desene ale artistului Marin Petre Constantin, împreună cu fotografii, caiete-jurnal și de studiu din timpul facultății. 

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 1 – 21 iunie 2024, la Muzeul de Artă din Târgoviște (Calea Domnească nr. 185).

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

  

Articolul precedentSub genericul „Festivalul Copiilor ANIMAție”, Ziua Copilului va fi sărbătorită timp de 2 zile la Târgoviște!
Articolul următorPe parcursul zilei de ieri, 29 mai, polițiștii dâmbovițeni au intervenit la 18 evenimente, au aplicat 201 sancțiuni contravenționale, au retras 6 certificate de înmatriculare și au reținut 16 permise de conducere