Acasă Competiții „ŞTIU ŞI APLIC” – concurs școlar pe teme de securitate și sănătate...

„ŞTIU ŞI APLIC” – concurs școlar pe teme de securitate și sănătate în muncă

126
0

Pentru informarea elevilor din învățământul liceal și profesional, cu privire la legislația muncii, încă din anul 2013, Ministerul Educației a inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale concursul „ŞTIU ŞI APLIC”, o inițiativă a Inspecției Muncii, derulată prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă.

Aceasta a fost gândită în contextul în care statisticile arată că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt mai predispuși la apariția unor boli profesionale și a accidentelor grave la locul de muncă decât persoanele adulte. Fiind nou veniți în câmpul muncii și lipsiți de experiență, ei nu acordă importanța cuvenită riscurilor cu care se confruntă, căzându-le uneori victime. Din dorința de a scădea incidența acestor evenimente, Inspecția Muncii și-a propus consolidarea politicilor naţionale ce vizează educația în școli, în acest domeniu.

Obiectivul principal al concursului „Știu și aplic” îl reprezintă încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei ”Securitate şi sănătate în muncă” și formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale. Astfel, se urmărește conștientizarea de către profesori şi elevi, viitori lucrători, privind riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională existente la locurile de muncă.

S-a luat în calcul și faptul că informarea privind noțiunile legislative legate de încheierea contractelor de muncă constituie un element care poate contribui la combaterea muncii la negru, ținând cont de faptul că elevii de liceu au dreptul legal de a munci de la vârsta de 15 ani și tot mai mulți dintre ei accesează joburi de vacanță.

La nivelul județului Dâmbovița, Inspectoratul Teritorial de Muncă a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, privind organizarea concursului, cu ajutorul cadrelor didactice, în 9 unități de învățământ liceale, care au profil tehnologic, vocațional, profesional și teoretic real.

În fiecare liceu participant au fost desemnați doi profesori, care le vor preda elevilor de clasele a IX-a și a XII-a materialele postate pe site-ul stiusiaplic.ro.

Prima etapă a concursului, faza județeană, va avea loc în data de 25 martie 2023,  și va consta într-o probă teoretică, desfășurată online, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori, Colegiul Național „Gheorghe Asachi″ din Iași și I.T.M. Iași, și o probă practică, desfășurată la Colegiul Economic „Ion Ghica″ din Targoviște, sub coordonarea inspectorilor de muncă dâmbovițeni.

Faza națională a competiției se va desfășura în perioada 12-14 mai 2023, la Iași.

Inspector Șef, Lixandru Marius

Articolul precedentCompetiții organizate de Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița cu prilejul Zilei Poliției Române
Articolul următorConcertul Vinerea Floriilor a ajuns la a VII-a ediție! Intrarea este liberă!