Acasă Sebitorial Responsabilitate, Adevăr, Prevenire.

Responsabilitate, Adevăr, Prevenire.

189
1
Responsabilitate

Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de responsabilitate, adevăr și prevenire din partea celor care ne conduc. Nu mai contează culoarea politică, ci capacitatea de a lua deciziile potrivite, la timp. Criza mondială pe care o va genera pandemia de coronavirus (COVID-19) poate încă nu s-a declanșat oficial, dar este o chestiune de zile, cel mult săptămâni pînă când va izbucni, și este clar că e mai bine să fii pregătit, decât să nu fii! Ultimele date referitoare la epidemia din Italia, dar și la focarele din Spania, Germania și Franța, de exemplu, nu sunt deloc încurajatoare. Nici evoluția situației din România nu este deloc de bun augur, în ciuda eforturilor autorităților de a ne liniști cu vorbe, mai puțin cu fapte.

Ieri, autoritățile centrale au ezitat o zi întreagă să oprească transportul de persoane dinspre Italia spre România. Abia în miez de noapte au avut curajul să anuleze cursele de avion, ignorând zecile de autocare ce fac zilnic curse Italia – România. Sunt voci avizate care au zis că se putea lua o măsură foarte eficientă de prevenire a răspândirii infecțiilor cu coronavirus închizând grădinițele, școlile și liceele pentru două săptămâni, dar se pare că nu au avut curajul să facă asta. Aceleași voci susțin că autoritățile au preferat să-i lase pe copii și pe dascăli să se întâlnească azi pentru câteva ore, și au zis că, dacă se îmbolnăvește cineva, abia apoi vor închide școlile. Oricum, în loc să hotărască asta de duminică și să nu mai expună luni elevii riscului de îmbolnăvire, ei se întâlnesc luni, la ora 16.00, să decidă! Aștepți să ai cazuri de elevi îmbolnăviți, în loc să previi îmbolnăvirea lor? Au interzis ”manifestările” cu peste 1000 de participanți, dar nu au închis marile magazine, licee sau universități, în care sunt peste 1000 de persoane în fiecare zi. Undeva, ceva nu se potrivește, nu?

E clar că nu trebuie să ne speriem inutil, e clar că nu trebuie să intrăm în panică, dar, când putem să luăm niște măsuri de prevenire, suntem obligați să le luăm. Și noi, cetățenii simpli, pentru a ne proteja pe noi, familia noastră și pe cei din jur, dar mai ales ei, politicienii, care au primit dreptul de a decide pentru noi, în interesul nostru. Și când vezi deja ce evoluție rapidă a avut această epidemie în aproape toată lumea, dacă ești responsabil cu adevărat înțelegi că timpul nu mai e de partea noastră acum, și că trebuie luate măsuri drastice de URGENȚĂ! Nu mai e loc de politicianisme ieftine, de calcule meschine despre alegeri, anticipate sau nu, de discuții despre alte teme decât limitarea efectelor epidemiei, limitarea numărului de îmbolnăviri, asigurarea stocurilor de alimente, medicamente și alte produse strict necesare, menținerea capacității de intervenție pe toate planurile.

Dacă deciziile privind această situație foarte serioasă pe care a adus-o epidemia mondială de coronavirus, decizii pe care mai marii momentului le-au luat și le vor lua de acum înainte, vor sta sub semnul calcului politic meschin, legat de procente, alegeri, șanse, candidați, suntem în mare bucluc. Să ne vaccinăm împoriva politicianismului ieftin putem, dar acum e destul de târziu, ne bazăm pe cei care sunt acum la ”butoane” pentru a trece cu bine această cumpănă.

Pe viitor ar trebui să fim mai atenți, nu-i așa, pe cine lăsăm să ne conducă, pe cine credem că va face ce promite, pe cine alegem! Însă momentul adevărului pare să fi venit chiar acum!

Articolul precedentCâteva precizări necesare
Articolul următorCitește aici deciziile obligatorii ale CNSSU!