Acasă Sănătate Citește aici deciziile obligatorii ale CNSSU!

Citește aici deciziile obligatorii ale CNSSU!

361
1
Măsuri prevenire epidemie coronavirus

Ieri, 9 martie,  la sediul Ministerului Afacerilor și Internelor, a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență condusă de Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, la care au participat atât Prim ministrul în exercițiu, Ludovic Orban, cât și Ministrul Sănătății, Victor Costache, Secretarul de stat MAI,  șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode, alături de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu. La finalul ședinței ce a durat mai multe ore, într-o conferință de presă, oficialii au anunțat măsurile dispuse pentru  combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Vă prezentăm aceste măsuri, cu precizarea că sunt obligatorii și că sunt menite a ne ajuta pe toți să trecem cu bine peste această situație nedorită. Nemulțumirile unora sau altora pot fi justificate în alte situații, dar acum este o situație de criză, iar prevenirea răspândirii acestui virus este mult mai importantă acum decât micile neplăceri personale.

Sigla Departamentului pentru Situații de Urgență

Iată deciziile luate ieri seara de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în legătură cu epidemia de coronavirus COVID 19.

Art.1 Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar începând din data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației.

Art.2

(1) Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale și ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia și din Italia spre România începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, ora României.

(2) Operatorii de transport rutier care efectueaza servicii regulate, regulate speciale și servicii ocazionale care tranzitează Italia au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia către România, faptul că vor intra în carantină/autoizolare pe teritoriul României și își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe propria raspundere la îmbarcarea în autobuz.

Art. 3

(1)  Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de catre operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia și dinspre Italia spre România, începand cu data de 12.03.2020 ora 12.00 pana la data de 31.03.2020 ora 12.00, ora României.

(2)  Operatorii feroviari au obligația de a afișa la bordul trenurilor și de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoștința călătorilor faptul că cetățenii români care se vor îmbarca venind din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie raspundere, la urcarea în tren.

(3) Operatorii feroviari au obligația de a înștiința cetățenii straini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României, dacă vin cu escală din Italia.

Art.4 Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență până la 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire, dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri.

Art. 5 Se aprobă suspendarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale-sanitare.

Art. 6 Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier, etc.) de a lua măsuri în privința:

–         dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (cărucioare, balustrade, coșuri de cumpărături, clanțe de uși, butoane de la lifturi, grupuri sanitare, etc.).

–         instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat, în spațiile comerciale.

Această măsură se va implementa pe baza recomandărilor Ministerului Sănătății în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei Hotărâri.

Art. 7 Se aprobă desfășurarea reuniunilor cu un număr sub 200 de persoane, fără avizul DSP.

Art. 8 Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare și suporți de susținere, uși, scaune, etc.), de preferat la finalizarea traseului.

Art. 9 Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura la toalete, material destinat igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor, ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferințe, birouri, balustrade, butoanele de lifturi, etc.).

Art. 10 Se vor transmite circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispoziților art. 108–110 din Legea 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 Privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.

Art.11 Se aprobă modelul declarației pe propria răspundere utilizată la intrarea în țară, anexă la prezenta Hotărâre.

Art.12  La nivel național, autoritățiile cu responsabilități în gestionarea riscului manifestat de virusul COVID 19 intensifică acțiunile preventive derulate în spațiile publice, cu aflux de persoane (cum ar fi: gări, autogări, stații de metrou, târguri, piețe, etc.), în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate publică dispuse.”

Articolul precedentResponsabilitate, Adevăr, Prevenire.
Articolul următor”Dragul nostru elev…” mesaj viral al Primăriei Aiud