Acasă CJAS Dâmbovița Precizări de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița privind asigurații însoțitori...

Precizări de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița privind asigurații însoțitori ai pacienților oncologici

90
0

ÎN ATENȚIA ASIGURAȚILOR ÎNSOȚITORI AI PACIENȚILOR ONCOLOGICI

Persoana care îngrijeste un pacient bolnav de cancer beneficiază de concediu şi de indemnizaţie.

Astfel, beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, persoana care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.
Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul, numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală/tratament.
Durata concediului medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an, pentru un pacient. Concediul medical se acorda de catre medicul specialist din ambulatoriul de specialitate sau spital.
Intervalul de referinţă pentru urmărirea numărului de zile de concediu medical
este de 12 luni calendaristice de la prima zi de concediu medical.
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică, se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, fiind suportată integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Sa poata beneficia de concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, în baza certificatului medical eliberat de medicul specialist, insotitorul trebuie sa indeplineasca
următoarele condiţii:
a) sa fie asigurat în sistemul asigurarilor sociale de sanatate;
b) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare (6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical).

c) sa obtina adeverinţa eliberată de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă pacientul oncologic, din care să reiasă numărul de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice care s-au acordat în ultimele 12 luni, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă însoţitorul.
d) sa aiba acordul pacientului (formular de acord).
NOTA: In fiecare an in care primeste concedii pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o sedinta de evaluare psihologica clinica si minimum cinci sedinte de consiliere psihologica clinica.

C.A.S. DAMBOVITA

Articolul precedentMesajul rectorului Universității Valahia Târgoviște, conf. univ. dr. Laura Gorghiu, către studenți, la deschiderea noului an universitar: „Fiți făcători de bine în jurul dumneavoastră fără a vă provoca rău și fiți făcători de bine pentru dumneavoastră, fără a provoca rău în jurul dumneavoastră!”
Articolul următorVineri, 7 octombrie 2022, la Răcari va fi oprită temporar furnizarea apei potabile