Acasă CNM Curtea Domnească Târgoviște „Patrimoniu renăscut – Ruinele Bisericii Paraclis a Curții Domnești”, un nou eveniment...

„Patrimoniu renăscut – Ruinele Bisericii Paraclis a Curții Domnești”, un nou eveniment cultural la Târgoviște

58
0

„Patrimoniu renăscut – Ruinele Bisericii Paraclis a Curții Domnești”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită vineri, 6 octombrie 2023, ora 10:00, la evenimentul „Patrimoniu renăscut – Ruinele Bisericii Paraclis a Curții Domnești” – foto-documentar privind cercetarea arheologică a monumentului Biserica Paraclis, ce va fi organizat în incinta Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” Târgoviște.

Scurt istoric al Bisericii Paraclis a Curții Domnești:

Biserica este considerată a fi opera lui Mircea cel Bătrân. Ea s-a numit şi „biserica doamnei”, fiind rezervată — după construirea bisericii lui Petru Cercel – doamnei ţării şi anturajului său.

Planul bisericii este influenţat de trăsăturile generale ale tipului de plan trilobat, înfăţişat de cel al bisericii mănăstirii Cozia, în care pronaosul este acoperit cu o boltă semicilindrică (aici dispusă probabil transversal), iar naosul este încununat de construcţia unei turle. Elementul nou care apare la această biserică, spre deosebire de edificiile religioase ridicate anterior, este alipirea unui pridvor cu turn-clopotniţă deasupra, către extremitatea de vest. Această biserică reprezintă, alături de cea a fostei mănăstiri Vişina din munţii Gorjului, una din cele mai vechi prelucrări ale tipului de triconc înfăţişat de planul marii ctitorii de la Cozia.

Printre alte particularităţi care reţin în mod deosebit atenţia la această biserică, amintim, în primul rând, forma planului. Întâlnim aici un plan trilobat, unde însă colţurile dreptunghiului la care se alipesc cele trei abside sunt abia schiţate, încât ele dau impresia că se leagă direct la capătul dinspre est. Faptul este explicabil prin dorinţa meşterului constructor de a crea o absidă a altarului cât mai spaţioasă, pentru a cuprinde un sobor mai mare de slujitori.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cod SMIS 116464, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Vă așteptăm cu drag!

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

Articolul precedentÎndemn la acțiune al jandarmilor montani de ziua lor: ”Munții nu sunt de gunoaie! Hai să le redăm culoarea!”
Articolul următor”Deciziile mele” – temă de reflecție pentru elevii din Moreni, în cadrul unei activități preventive a polițiștilor