Acasă Dezvoltare Participă și tu anul acesta la ”operațiunea” Uite barza!

Participă și tu anul acesta la ”operațiunea” Uite barza!

117
0

Societatea Ornitologică Română a reluat de ieri, 10 iunie 2020, numărătoarea berzelor albe din România, cu ajutorul aplicației Uite barza!. Anul acesta, recensământul berzelor se va efectua în perioada 10 iunie – 5 iulie 2020, mai devreme decât în cei trei ani precedenți. Dacă vrei să participi și tu la proiectul de numărare a berzelor albe din România, în vederea protejării lor, trebuie să descarci și să instalezi pe smartphoneul tău aplicația Uite barza! și să urmezi indicațiile de după instalare.

În principiu, ce ai de făcut este ca, în apropierea unui cuib de barză, să pornești aplicația Uite barza!, precum și GPS-ul telefonului. Completezi câteva informații, faci și o fotografie a cuibului și trimiți datele prin intermediul aplicației.

Proiectul este inițiat și susținut de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor ENEL din România. Datele trimise sunt verificate și confirmate de specialiști biologi și, după data de 5 iunile 2020, când se termină campania de monitorizare, be baza lor se va concepe un plan de amplasarea de noi suporturi pentru cuiburile de barză, de către companiile Enel din România, , în zonele unde companiile sale de distribuție de energie electrică activează (Muntenia Sud, Dobrogea și Banat).

La fel ca în anii precedenți, datele colectate prin aplicația Uite barza! care funcționează atât pe telefoane smart dotate cu Android, cât și pe cele dotate cu IOS, vor ajunge și la ceilalți distribuitori de energie electrică din România.  

E important de precizat și că utilizatorii aplicației pot semnala, în afara numărării berzelor și a cuiburilor lor, incidente de care au cunoștință în care sunt implicate berzele albe, de exemplu, electrocutări sau coliziuni. Aplicația Uite barza! permite preluarea datelor GPS și realizarea unei fotografii cu incidentul, iar informațiile colectate vor fi introduse în baza de date a SOR, pentru ca apoi să fie realizată o hartă de senzitivitate. Pe baza acestei hărți, distribuitorii de energie electrică vor știi cu precizie care sunt liniile unde e nevoie de teci izolatoare sau de semnalizatoare, pentru a putea fi evitate în viitor coliziunile și electrocutarea păsărilor.

Intră aici și afli mai multe informații, cum ar fi că anul 2019 a fost anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației, peste 3.000 și că, din 2017 până în prezent, aplicația Uite barza! a avut peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicații locale” din Google Play.

Imagine de dorosart de la Pixabay