Acasă Dezvoltare Mare sărbătoare, mare! 29 august, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul

Mare sărbătoare, mare! 29 august, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul

63
0

Mare sărbătoare, mare! Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi, 29 august, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, una dintre figurile centrale ale creștinismului și islamului, predicator și botezător pe malurile râului Iordan,  înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus, numit de însuși Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”.

Lui Ioan Botezătorul i-a fost atribuit supranumele de „Înainte-mergătorul” pentru că el a anunțat venirea lui Hristos. Conform Evangheliei, Irod, în timpul ceremoniilor de celebrare a zilei sale de naștere, a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan Botezătorul era întemnițat în Castelui lui Irod de la Maherus, pentru că îl criticase public pe Irod pentru traiul nelegiut de care dăduse dovadă, cu Irodiada, soția fratelui său. Irodiada îl ura până în măduva oaselor, pe Ioan, și i-a cerut fiicei sale, Salomeea să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan ca răsplată. Dorința-i crudă i-a fost îndeplinită. Apoi, Irod, temându-se că Ioan Botezătorul ar putea învia, a decis ca doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor săi, pentru a fi înmormântat la Sevastia, dar capul său a fost îngropat de catre Irodiada în curtea sa.

Biserica Creștină îl cinstește pe Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, având nu mai puțin de 3 sărbători dedicate lui.