Acasă Afaceri ITM Dâmbovița, campanie de identificare a muncii ”la negru” din construcții

ITM Dâmbovița, campanie de identificare a muncii ”la negru” din construcții

104
0

Comunicat de presă

În conformitate cu Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii, pentru anul 2021, și având în vedere obiectivele specifice ale instituției, în perioada 9-16 iunie 2021, la nivelul tuturor inspectoratelor de muncă din țară, s-a desfășurat Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor. Acțiunea a avut ca scop diminuarea fenomenului muncii nedeclarate, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor, conștientizarea consecințelor sociale și economice pe care munca fără forme legale le produce și respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Subliniem faptul că persoanele care lucrează ”la negru” sunt lipsite de protecție socială, nu au siguranța muncii prestate și, de cele mai multe ori, își desfășoară activitatea în condiții precare, fără echipamente corespunzătoare și fără a li se respecta drepturile. Munca nedeclarată presupune un risc și pentru angajator, întrucât acesta nu are posibilitatea legală de a-i responsabiliza pe muncitori pentru eventualele prejudicii produse și, nu în ultimul rând, bugetul de stat este prejudiciat prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

În cadrul acțiunii au efectuat controale privind modul de respectare a regulilor de sănătate și protecție în muncă și inspectorii SSM, care au urmărit respectarea normelor de protecție a integrității fizice a angajaților, instruirea acestora și întocmirea planurilor proprii SSM..

La nivelul județului Dâmbovița, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au efectuat 31 de controale în domeniul relațiilor de muncă și 19 în domeniul sănătății și securității în muncă, toate la angajatori din domeniul construcțiilor. Au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, din care 6 amenzi, în valoare totală de 96 de mii de lei. Dintre acestea, două sancțiuni, în valoare totală de 80 de mii de lei, au fost acordate unui număr de doi angajatori, care aveau la muncă 4 persoane fără forme legale.

În domeniul sănătății și securității în muncă, s-au depistat deficiențe ca nepurtarea echipamentului de protecție, lipsa instruirii periodice a angajaților, lipsa planului propriu SSM, plan propriu neavizat de coordonatorul SSM sau lipsa supravegherii stării de sănătate a angajaților.

Lixandru Marius

Inspector Șef

Articolul precedent70 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus și 35 de reconfirmări în țară în ultimele 24 de ore
Articolul următorExpoziție de costume românești de sărbătoare la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi