Acasă Sebitorial De bine, de bine, numai de bine…

De bine, de bine, numai de bine…

125
0

Pentru că încă suntem în faza de început a unui proiect jurnalistic original și inedit, care are sinceritate din belșug, o să vă zic azi cum e cu  ”binele” și ”mai puțin binele”! Am repetat de atâtea ori unor cunoscuți care m-au întrebat ce se va scrie în ziarul www.sebitoriale.ro, că se va scrie ”numai de bine”, că și eu aproape că am început să cred asta. ”Fac un ziar în care se va scrie de bine”, cam ăsta era șablonul, pe baza căruia creionam portretul robot al unui ziar viu dar cu o autocenzură anume, centrată pe evitarea cu bună știință a unor anumite subiecte sau abordări. Lucrurile însă nu stau și nu trebuie să stea chiar așa!

Având din start o tematică specială, dedicată afacerilor, educației și dezvoltării, decizia de a scrie ”de bine” pe sebitoriale.ro pare justificată. Scriind astfel promovezi gratuit și responsabil afacerile oneste și benefice societății, actul educațional de înaltă ținută și dedicat elevilor, sau direcțiile bune în care să ne îndreptăm în diferite domenii. Cultura, turismul și acțiunile caritabile te pot îndemna și ele să scrii mai mult ”de bine”, decât contrariul. Dacă ești inspirat și discerni cum trebuie, sau dacă te lași inspirat de oamenii buni și înțelepți, ai putea atinge un oarecare nivel profesional, care să dea consistență intențiilor bune ale unui proiect jurnalistic inedit. Dar dacă nu? Atunci probabil faci mai mult rău decât bine! Colorând totul în roz, chiar și când alta este culoarea dominantă, în cel mai bun caz te amăgești, dar poți chiar deveni complice la câte și mai câte grozăvenii!

Așa că nu vom scrie aici în mod obligatoriu și necondiționat ”numai de bine”, ar fi absurd și contraproductiv și absolut nejurnalistic. Factorul critic nu va fi amputat în mod stupid, nici nu vor fi evitate dezvăluirile și anchetele jurnalistice, atunci când vor exista subiecte, sesizări, documentări, declarații, probe. Doar că nu asta va fi scopul ziarului nostru și nu vom căuta în mod special asta. Intenția de a scrie în primul rând despre ce e bun și util, despre fapte bune și întreprinderi curajoase, despre oameni care ajută, despre oameni care creează valori, produse, servicii și locuri de muncă, rămâne ca reper pentru macheta noastră de zi cu zi.

Cu siguranță însă, nu rozul se va revărsa zilnic din articolele noastre, nici siropul sau ghioceii ca simbol al supunerii tâmpe.

Articolul precedentPrima minivacanță din 2020 are trei zile
Articolul următorUn ministru a spus o tâmpenie, cum procedăm?