Acasă D.S.V.S.A. Dâmbovița D.S.V.S.A. Dâmbovița, precizări privind focarul de pestă porcină de la Dărmănești

D.S.V.S.A. Dâmbovița, precizări privind focarul de pestă porcină de la Dărmănești

52
0

COMUNICAT DE PRESĂ – D.S.V.S.A. Dâmbovița

         Având în vedere articolul apărut în presă, urmare a diagnosticării  Pestei Porcine Africane în localitatea Dărmănești și pentru a nu transforma Pesta Porcină Africană într-un subiect de campanie electorală, vă comunicăm următoarele:

  • virusul Pestei Porcine Africane prezent într-o populație de porci impune aplicarea măsurilor de combatere în regim de urgență, acesta fiind un virus ce provoacă mortalitate de 100% în populatiile de porci, este un virus rezistent în mediul exterior și la dezifectantele uzuale (ex. Virkonul îl distruge după aproximativ 30 de minute de contact), iar pentru alte virusuri sunt de ajuns, pentru distrugere, respectarea normelor de igienă, etc. Toate acestea impun din partea autorităților măsuri în regim de urgență în exploatațiile unde acesta este depistat, pentru limitarea răspândirii.

       De la notificarea bolii, toate instituțiile implicate acționează imediat, în timp real, conform obligațiilor legale.

       Anumite personae care nu au cunoștințe medicale veterinare și care mai au și un alt scop, nu fac altceva decât să ducă populația în eroare, să creeze panică și să împiedice  luarea de măsuri rapide, iar prin inconștiența lor nu fac altceva decât să fie vectori ai virusului Pestei Porcine Africane.

       D.S.V.S.A. Dâmbovița a luat toate măsurile ce se impun, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare, pentru combaterea focarului de boală din localitatea Dărmănești. Precizăm că acțiunea de ecarisare în momentul efectuării/postării imaginilor de către o persoană necunoscută era în desfășurare, aceasta  fiind finalizată cu respectarea tuturor normelor sanitare veterinare .

       Cu această ocazie solicităm instituțiilor statului luarea tuturor măsurilor legale cu persoanele care au încălcat legislația sanitară veterinară, iar prin inconștiență au putut contribui la diseminarea virusului PPA.

       De asemena, solicităm populației să anunțe imediat medicul veterinar din localitate sau DSVSA Dâmbovița când sunt observate semne de îmbolnăvire sau mortalitate la porcine.

DSVSA DÂMBOVIȚA

DR. TOLEA SANDU MARIUS