Acasă Dezvoltare Bat clopotele în țară azi – Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

Bat clopotele în țară azi – Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

134
0

Astăzi, 28 mai, este o mare sărbătoare creștină, Înălțarea Domnului, sărbătoare care comemorează înălțarea la cer a lui Isus Cristos, la 40 de zile după Învierea Domnului. Înălțarea Domnului este prăznuită în Joia din săptămâna a 6-a după Paști, când se împlinesc  40 de zile după Înviere. Înălțarea Domnului este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. Obiceiul este ca, în această zi, creștinii să se salute cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.

Semnificația Înălțării este văzută ca expresie a preamăririi cerești a lui Cristos care, ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, domnește ca Rege. Astfel, învingând moartea, Cristos a început un nou mod de viață alături de Dumnezeu, pe care l-a pregătit și aleșilor săi. La izbânda lui ia parte, în fapt, întreaga natură umană. Spiritualitatea Înălțării se întemeiază pe speranță, fiindcă creștinii privesc la casa cerească ce-i așteaptă, trăind încă pe pământ în realitatea lumii noi în care domnește Cristos.

Înălțarea lui Cristos marchează intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde va veni iarăși, dar care până atunci îl ascunde privirilor oamenilor. În același timp, Isus Cristos, Capul Bisericii, merge înaintea noastră în Împărăția glorioasă a Tatălui, pentru ca noi, mădularele Trupului său, să trăim în speranța că într-o zi vom fi pe vecie cu El. Nu în ultimul rând, Isus Cristos, intrând o dată pentru totdeauna în sanctuarul cerului, mijlocește necontenit pentru noi, fiind Mijlocitorul care ne asigură necontenit revărsarea Spiritului Sfânt.

În România, în aceeași zi cu sărbătoarea Înălțării Domnului este Ziua Eroilor, când ne arătăm recunoștința față de toți eroii neamului românesc, ce s-au jertfit pentru România. Încă din 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului. În această zi, după oficierea Liturghiei, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate. Apoi, la ora 12, în această zi de sărbătoare națională, vor răsuna în toată țara clopotele bisericilor ortodoxe, care vor fi trase în semn de recunoștință față de eroii care și-au dat viața neam, credință și țară.

Fotografia reprezintă Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, care poartă hramul Înălțarea Domnului