Acasă Salvamont- Salvaspeo Dâmbovița 4 bucureșteni au fost salvați în mijlocul nopții de salvamontiștii de la...

4 bucureșteni au fost salvați în mijlocul nopții de salvamontiștii de la Baza Peștera

56
0

Echipa Salvamont Salvaspeo Dâmbovița aflata la Baza de salvare montană Peștera a fost alertată în data de 10 ianuarie 2021, în jurul orei 19:00, să intervină în sprijinul a patru turiști din București.

Date fiind condițiile meteo nefavorabile (ninsoare, vânt), a stratului nou de zăpadă depus  și vizibilității scăzute, odată cu lăsarea întunericului, aceștia s-au abătut de la traseul marcat (fiind greu de reperat în pădure), necesitând intervenția promptă a salvatorilor.

Echipa de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, a pornit către zona specificată de turiști (muntele Tătaru), alegând cel mai rapid traseu. Din cauza intemperiilor și a stratului  de zăpadă depus, cu risc crescut de avalanșă, aceștia au fost nevoiși să aleagă un traseu alternativ pentru a ajunge în condiții de siguranță la cei aflați în dificultate.

O a doua echipă, formată din alți doi salvatori montani, a fost mobilizată pentru a veni în sprijinul colegilor, iar turiștii au fost reperați în jurul orei 00:30. Acțiunea de salvare s-a încheiat la 02:45, când cei patru, împreună cu salvamontiștii au ajuns la cabana Bolboci, unde aveau parcate autoturismele.

Specificăm faptul ca turiștii nu aveau afecțiuni medicale, erau extenuați și puțin speriați, dar, odată cu vederea salvatorilor, starea lor s-a schimbat în bine. Pe întreg parcursul operațiunii de căutare/salvare, echipa de salvatori a menținut permanent legătura cu ei.

Îi rugăm pe turiştii ce doresc să ajungă în zona montană a județului Dâmbovița, să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor și condițiile meteo.

Solicitați cu încredere sprijinul Echipei Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița!