Acasă Comunicat de presă Zi sau noapte, pe ei contăm să ne salveze! ISU “Basarab I”...

Zi sau noapte, pe ei contăm să ne salveze! ISU “Basarab I” Dâmboviţa își prezintă raportul săptămânal!

96
0

Misiuni ale pompierilor dâmbovițeni în perioada 10.10–16.10.2022

În perioada 10 – 16 octombrie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au acționat la 55 evenimente: 6 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 14 incendii de vegetație, 7 acțiuni la accidente rutiere, 19 acțiuni de asistență persoane aflate în dificultate, 1 misiune pirotehnică pentru asanare de muniție și 8 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (deblocări de ușă, salvări animale, asigurare zonă etc.). De asemenea, echipajele SMURD au fost solicitate şi au intervenit la 190 cazuri medicale.

Totodată, echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 84 misiuni de recunoaștere și informare preventivă în localități din raioanele de intervenție, 1 exercițiu cu forțe în teren pentru antrenamentul personalului operativ, precum și 34 acțiuni de verificare la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Dâmbovița.

În data de 16 octombrie, în jurul orei 22:45, echipajele specializate din cadrul Detașamentului de Pompieri Titu au intervenit în cazul unui incendiu izbucnit la o casă în satul Cuza Vodă din comuna Sălcioara.

Pentru gestionarea eficientă a situației înregistrate, la locul incendiului au fost mobilizate echipaje de pompieri de la Detașamentul Titu și Detașamentul Târgoviște cu 5 autospeciale de intervenție dintre care patru de stingere cu apă și spumă și una de lucru și salvare de la înălține și o ambulanță SMURD.

La locul incendiului pompierii au constatat că acesta se manifesta generalizat la etajul construcției din lemn pe o suprafață de cca. 150 mp. În scurt timp focul a fost localizat, dar operațiunile de lichidare și îndepărtare a efectelor negative au durat peste patru ore. Pe parcursul operațiunilor de stingere o persoană în vârstă a suferit un atac de panică, aceasta fiind preluată de echipajul SMURD pentru îngrijiri medicale.

Din cercetările efectuate, se pare că focul a fost provocat de scânteile provenite de la un coș de fum deteriorat.

Pentru a preveni producerea unor astfel de incendii, în această perioadă, înaintea utilizării mijloacelor de încălzire, având în vedere și scăderea temperaturilor, pompierii vă recomandă următoarele măsuri de prevenire:

  • Coşurile de fum vor fi verificate, reparate şi curăţate de persoane specializate şi autorizate;
  • În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
  • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
  • Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor;
  • Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul în cel mai scurt timp posibil, la numărul de urgențe 112.

Puteți intra pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit” pentru consultarea ghidurilorprivind modul de comportare în situații de urgență, accesând următorul link:https://fiipregatit.ro

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Articolul precedentInfracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii dâmbovițeni
Articolul următorInvitație la ”Armonii de toamnă”, un concert de harpă susținut de Roxana Moișanu