Acasă Direcția de Asistență Socială Târgoviște Vor primi asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități stimulentul de risc?

Vor primi asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități stimulentul de risc?

3642
0

La întrebarea din titlu am încercat să găsim răspuns, pentru că am primit la redacție o mulțime de solicitări de lămuriri despre acest subiect. Pe 6 aprilie 2020, Guvernul Orban, în plină epidemie de coronavirus și în prima lună de stare de urgență, a adoptat Ordonanța de urgență nr 43, pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență. Acest act normativ include o serie de ”măsuri urgente, cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, care să sprijine populația afectată și persoanele aflate în nevoie, respectiv persoane aflate în carantină, în izolare, autoizolare, precum și copiii și persoanele din centre de tip rezidențial,” după cum se spunea chiar în preambulul Ordonanței. Tot în motivarea ordonanței se mai spunea că se adoptă ”Ținând cont de necesitatea finanțării cheltuielilor salariale, transport, echipamente de protecție medicală, precum și alte categorii de cheltuieli cu personalul în domeniul asistenței sociale și comunitare implicat în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu sau cu restricții de deplasare, a persoanelor cu dizabilități și a familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile identificate, pe perioada de epidemie cu COVID-19, precum și acordarea unui stimulent de risc pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.” În Parlament, Ordonanța nr 43 din 6 04 2020 a fost completată în mai multe puncte, după care a fost adoptată, devenind, practic, Lege! Nu toate completările aduse de parlamentarii PSD convin guvernului PNL, așa că, acum, tergiversează aplicarea acestei ordonanțe, care, rețineți, era URGENȚĂ! Nu mai pare urgență, pentru guvernul Orban, mai ales că au fost incluși în categoria celor care ar trebui să primească ”stimulentul de risc”, în valoare de 2500 de lei pentru fiecare lună de stare de urgență, și asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități. Acum amână acordarea sumelor respective și chiar caută ”soluții” pentru a nu le da deloc, deși, repetăm, sunt prevăzute într-un act normativ în vigoare, Ordonanța nr.43 din 06 04 2020.

E poate prea devreme să tragem concluzia că Guvernul Orban nu dă doi bani pe lege și pe aplicarea ei, sau că nu înțelege ce înseamnă dizabilitate și viața cu dizabilitate, mai ales în vreme de epidemie și stare de urgență, dar declarațiile doamnei Ministru Violeta Alexandru, care nu prea vrea ca asistenții personali să primească stimulentul de risc, nu au fost de bun augur. Ordonanța nr 43 din 6.04. 2020, pe care o puteți citi integral aici, este în vigoare, și trebuie să fie aplicată. Primăriile caută soluții, cer îndrumări, dar Guvernul nu se grăbește să lămurească situația și să aloce sumele necesare pentru ca toate categoriile de persoane incluse în actul normativ inițiat chiar de acest guvern să-și primească drepturile legale!

După cum vă spuneam, în ultimele zile am primit multe întrebări pe acest subiect, așa că ne-am adresat Direcției de Asistență Socială Târgoviște, care ne-a răspuns cu promptitudine. Redăm mai jos răspunsul primit de la doamna director a DAS Târgoviște, jurist Marcela Iordache, cu promisiunea că vom urmări situația și vom reveni curând cu clarificările pe care le așteaptă o mulțime de oameni:

”În conformitate cu prevederile punctului 2 din Legea 82/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență “(5) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut, pe lună, pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea și/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene”, Direcția de Asistență Socială Târgoviște a solicitat lămuriri cu privire la aplicarea art unic, pct.2. Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin adresa nr.6181/A/19.06.2020, la care am revenit printr-o noua adresă nr.6694/A/09.07.2020, în speranța că vom primi informațiile necesare pentru acordarea corectă a acestui spor destinat personalului din domeniul asistenței medicale și comunitare.

La data prezentei adrese, nu s-au transmis către Direcția de Asistență Socială Târgoviște sumele solicitate pentru acordarea stimulentului de risc destinat personalului din centrele rezidențiale, respectiv Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu a transmis punctul de vedere cu privire la solicițările Direcției de Asistență Socială Târgoviște

Au fost solicitate sume cu destinația stimulent de risc pentru un număr de 481 de salariati, 300 din acest număr reprezentând asistenții personali.”

Director executiv,

jr. Iordache Marcela

Articolul precedentÎncă un aparat Real Time PCR a fost instalat azi la SJU Târgoviște
Articolul următorControale mixte DSP și IJP Dâmbovița în județ