Acasă Sebitorial Testul proviziilor, sau cum cămara plină aduce liniște

Testul proviziilor, sau cum cămara plină aduce liniște

251
5
Provizii cămară

Toată lumea își face acum provizii și foarte bine face! Am urmărit azi în mai multe supermarketuri târgoviștene, cum cetățenii cumpărau de toate, sau aproape de toate. Fără îmbulzeală, fără ceartă, fără panică! Era un pic de înghesuială, dar nimic nemaivăzut. Cumpărau mălai, făină, ulei, zahăr, carne, conserve, dar și dulciuri și cafea, șervețele și baterii, și, bineînțeles, hârtie igienică. Și, încă o dată zic, foarte bine făceau! Pentru că este răspunsul firesc la teama și spaima ce pândesc totuși, undeva, pe aproape, și de care nu vrem și nici nu trebuie să ne apropiem. Făcându-și provizii, oamenii scapă nu numai de o grijă de care unii susțin că e închipuită, grija de nu mai avea ce mânca, să zicem, sau de a nu mai găsi un anume produs dorit și necesar, dar și de spectrul neputinței de a face ceva în fața unei posibile catastrofe.

Oricum, nu vine nici o catastrofă, dar parcă e în firea noastră să ne purtăm mereu de parcă ar veni! Marele cutremur, sfârșitul lumii, 2012, și alte sperieturi TV, acum un virus cu nume de bere, care a bulversat planeta întreagă și, iată, nu ne-a ocolit. Ca o mică paranteză, ”marii” prezicători, numerologi, clarvăzători și magicieni nu prea ne-au avertizat despre această neplăcere planetară! Revenind la catastrofala noastră fire, parcă ne-am tabloidizat orizonturile atât de mult, încât nu mai vedem decât ce se încadrează în ”breaking news”urile alarmiste și aducătoare de audiență. Știrile false dau tonul, iar cele semi-false întăresc influențarea dorită. Un raft gol dă senzația de lipsă acută, o coadă la casă dă senzația îmbulzelii, un site obscur dă rețeta minune și cercetătorii de orice nație anunță vaccinul, leacul, soluția!

De fapt, situația este serioasă, dar cu disciplină, calm și responsabilitate, poate fi ținută sub control. Autoritățile își fac datoria, cum pot și cum știu, și trebuie să avem încredere în ele. Iar situația aprovizionării cu produsele de bază nu este gravă și probabil că nu va deveni gravă. ”Logistică” este cuvântul cheie acum și sunt oameni care stăpânesc domeniul foarte bine. Faptul că o epidemie nouă bântuie lumea și își ia tributul fără să întrebe pe nimeni dacă vrea să îl dea nu e chiar sfârșitul lumii. Este o cumpănă pe care o să o trecem cu toții, mai repede decât ne așteptăm. Și dacă avem acum cămara plină și asta ne liniștește, e foarte bine. Putem să ne ocupăm mai bine de celelalte treburi care mai sunt de făcut. Viața merge mai departe, și noi, odată cu ea!

Articolul precedentMai este oportun acest Târg?
Articolul următorDacă-ți pasă, stai în casă!