Acasă Epidemie coronavirus Spitalul Județean de Urgență Târgoviște face față epidemiei de coronavirus din județ!

Spitalul Județean de Urgență Târgoviște face față epidemiei de coronavirus din județ!

426
0

Prin amabilitatea doamnei doctor Elena Firoiu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, am primit recent răspuns la o mulțime de întrebări privind activitatea acestei ”fortărețe” din linia întâi de luptă cu teribila epidemie de coronavirus, care continuă să facă victime, din păcate, și în Târgoviște și în alte localități din județul Dâmbovița.

Am aflat, astfel, că starea de sănătate a domnului manager, doctorul Claudiu Dumitrescu, diagnosticat cu coronavirus în urmă cu două săptămâni, este bună și că domnia sa va reveni în curând la serviciu. La conducerea SJU Târgoviște s-a aflat între timp directorul medical al spitalului,  domnul doctor Andrei Tomescu, iar pe perioada în care a fost câteva zile în concediu, i-a ținut locul coordonatorul Policlinicii SJUT, doamna doctor Gheorghița Albu, medic primar medicină internă. Astfel sunt demontate orice speculații privind conducerea SJUT în ultimele săptămâni de foc, nu numai din cauza caniculei, ci, mai ales, din cauza extinderii epidemiei de coronavirus!

Cunoaștem de o viață Spitalul Județean de Urgență Târgoviște și știm că, dintotdeauna, aici s-a lucrat intens, cu conștiinciozitate, răspundere și simț al datoriei, dar,  după cum ne-a precizat doamna doctor Elena Firoiu, acum  activitatea SJUT este “efervescentă”, lucrându-se din plin pe toate “fronturile”:

”Se lucreaza intens, începand de la pretriaj-ul  și triaj-ul din UPU (corturile albastre), pavilioanele de  supraveghere a pacienților suspecți de COVID-19, pavilioanele unde sunt tratați pacienții  cu COVID 19,  forme  ușoare, medii și severe, în Secția de Boli Infecțioase, Secția Pneumologie, Sectia  ATI a SJUT, dar și în compartimentul ATI din pavilionul  cu pacienți COVID-19.”

În privința datelor statistice, am aflat că datele privind numărul total al pacienților cu coronavirus, al cazurilor noi, al testelor și al deceselor datorate SARS-Cov-2, sunt zilnic actualizate și accesibile de către autoritățile abilitate. La Spitalul Județean de Urgență Târgoviște ”se efectuează sute de  recoltări  de probe biologice – exudate/secreții sau sânge – pentru testare în vederea  depistării  SARS-Cov-2 prin  exudat nazo-faringian bilateral sau oro și nazofaringian, teste imunologice  din sânge, dar și pentru anticorpii globali sau și  Ig M / Ig G, urmărind  depistarea infectării, dar și a anticorpilor, la cele 2 aparate  RT-PCR pe care le deține SJUT și pe care le utilizăm zilnic. Multe alte teste sunt efectuate și la Laboratoarele Synevo București,  Institutul  “Dr.Cantacuzino” București, Spitalul “Matei Balș” București, cu rezultate obținute în intervale de timp diferite, în funcție de aparatura folosită și de capacitatea laboratoarelor, de la 20 de minute, în urgență, pentru testarea imonologică globală,  până la 48-72 de ore. Testele pozitive sunt trimise cu prioritate, în cel mult 24 de ore! De asemenea, funcționează la capacitate optimă UPU, (Unitatea de Primiri Urgențe) precum și toate celelalte secții/compartimente, care se închid periodic parțial, pentru scurte perioade de igienizare și dezinfecție, cu personal mai mult sau mai putin fluctuant, în funcție de starea de sănătate și dar și de concediile de odihnă ale personalului medical superior, mediu și administrativ.

Numărul pacienților internați/externați în/din toate secțiile și compartimentele, inclusiv în compartimentele COVID-19, este fluctuant de la oră la oră, de la zi la zi, uneori gradul de ocupare este maxim, de 100%, alteori de 95-98%, diferit de la oră la oră, inclusiv în compartimentul ATI COVID-19. Da, au fost câteva cazuri de SARS-COV-2 care au fost redirecționate către alte unități medicale, deoarece nu erau locuri în unitatea noastră în acel moment. Însă trebuie știut că la SJUT sunt tratate cazurile medii și severe, iar pacienții cu forme ușoare sunt transferați ulterior la Pucioasa, Moreni sau Găești.

În ultimul timp s-a  constatat  o creștere, ulterior o ușoară scădere a cazurilor cu COVID-19 și, de asemenea, o creștere a prezentărilor pacienților non-Covid, cu afecțiuni acute sau cronice acutizate non-Covid. De asemenea, este o fluctuație permanentă și pentru pacienții non-Covid, care se adresează Spitalului Județean.

Da, există și multe cazuri de infectare cu SARS-Cov-2 în rândul personalului medical (medici, asistenți medicali, infirmiere, brancardieri, personal administrativ, etc.) internați și externați/vindecați, izolați/carantinați, sub supraveghere terapeutică, izolați la domiciliu, etc. Chiar dacă personalul medical  este pentru o perioadă indisponibilizat de boală sau în concediu de odihnă, cei sănătoși și apți de muncă găsesc soluții optime pentru ca serviciile medicale să poata fi oferite populației în conditii bune. Sunt secții și compartimente în care personalul medical mediu și de îngrijire, respectiv – asistenți medicali, infirmiere, brancardieri –  din motive de boală/ SARS-Cov-2  este  funcțional la limita strictului necesar  (exemplu: secția de Oncologie medicală funcționează de astăzi numai pentru servicii medicale prin spitalizare de zi  + testare  SARS-Cov-2 pentru  pacienții oncologici și ambulatoriul de specialitate, pentru încă 10-12 zile; nu se pot face internări continue, deoarece nu se pot asigura turele de noapte),  dar pacienții oncologici nu vor fi afectați, deoarece, dacă se va considera că este absolut necesar, vor putea fi internați prin UPU sau Policlinică, în secțiile de specialitate aferente localizării bolii neoplazice, respectiv – UPU ,ORL, PNEUMOLOGIE, BMF, MEDICINA  INTERNĂ, GINECOLOGIE, CHIRURGIE,  GASTROENTEROLOGIE, NEFROLOGIE, NEUROLOGIE, etc.,  unde medicii oncologi prezenți în secție vor face consultările, recomandările și strict tratamentele care nu pot fi temporizate pentru câteva zile.

Da, și la serviciul de Ambulanță au fost cazuri de contaminare cu SARS-Cov-2. Nu s-au închis secții datorită SARS –Cov-2, au fost incluse în spațiile altor secții sau compartimente. S-au facut eforturi deosebite pentru cooptarea multor medici de specialitate și asistenți medicali, acolo unde a fost nevoie.

Comunicarea cu persoanele din exterior este mai dificilă, datorită suprasolicitării profesionale a personalului medical disponibil, dar facem eforturi deosebite pentru ca această comunicare să existe și să fie oferită cât mai  rapid și eficient.

Da, se fac operații chirurgicale; atunci când secția era suprasolicitată și s-a putut, s-au amânat intervențiile care se puteau amâna, dar s-au efectuat toate intervențiile chirurgicale necesare la momentul prezentării, daca medicii chirurgi au considerat că afecțiunile necesită în acel moment intervențiile chirurgicale. Nu se fac operații la cerere, ci se fac la nevoie și la indicația chirurgilor.

În secția de nou născuți se “naște” în continuare în ritm normal, conform legilor naturii umane…și nu sunt probleme medicale, din fericire…”

Doamna doctor Elena Firoiu ne-a mai confirmat și că personalul medical eligibil conform legii a primit  compensațiile pentru risc biologic. De asemenea, în privința fostei Secții de Boli Infecțioase (”Contagioasele” de pe fost stradă Rodnei, actuala Nicolae Filipescu din Târgoviște), ne-a precizat că nu mai aparține  de mult timp SJUT, dar că ”actuala cladire în care funcționează secția de Boli infecțioase este funcțională, spațioasă, și se pot respecta toate circuitele necesare, deoarece de la bun început a fost construită cu toate circuitele și functionalitățile unui spital. Ca opinie personală, deoarece am funcționat și noi, Oncologia medicală acolo, trei ani, aș spune că este mai spațioasă, luminoasă și funcțională. Dar, în general, considerăm ca am fost avantajati de faptul ca SJUT are în majoritate secții și compartimente în sistem pavilionar, pentru că s-au putut separa/securiza  și respecta mai ușor circuitele.”

În concluzie, chiar dacă sunt eforturi foarte mari din partea întregului personal medical și nemedical al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, situația este ținută sub control, și nici-un pacient nu este lăsat fără serviciile medicale la care are dreptul. Spitalul Județean de Urgență Târgoviște face față epidemiei de coronavirus ce s-a răspândit în județul nostru. Nu sunt secții închise și operațiile chirurgicale necesare sunt efectuate în condiții optime. Maternitatea funcționează și ea și chiar și în aceste zile de grele încercări se nasc copii cărora trebuie să le lăsăm o lume mai bună, mai sigură, mai unită.

Cu mulțumirile de rigoare pentru toate informațiile de mare interes pentru toți târgoviștenii și toți dâmbovițenii, le transmitem, celor de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, respectul și admirația noastră, alături de urări de sănătate și putere de muncă. Le vom fi alături oricând va fi nevoie!

Foto: Sebitoriale.ro.

Articolul precedentȘedință extraordinară a CJD – Vicepreședintele Luciana Cristea nu a votat proiectul de rectificare de buget
Articolul următorTraficul de mărfuri prin vamă se va face mai ușor!