Acțiunea SEATBELT
În perioada 6-12 martie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, sprijiniți de efective de la ordine publică, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul I.G.P.R, acționează în cadrul campaniei Polițiilor Europene TISPOL-SEATBELT. Acțiunea „SEATBELT” vizează salvarea de vieţi şi reducerea efectelor accidentelor rutiere, prin folosirea centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie omologate.
Ținând cont de potențialul de victimizare pe fondul nerespectării regulilor privind utilizarea centurii de siguranță, precum și de pericolul pe care îl reprezintă distragerea atenției în timpul conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, polițiștii dâmbovițeni vor fi prezenți pe arterele intens circulate din județ, pentru a se asigura că sunt respectate regulile de circulație, dar și pentru a dispune măsurile stabilite de lege în cazul constatării unor abateri.
În cadrul acțiunii, în atenția polițiștilor, pe lângă conducătorii auto, se vor afla pasagerii din autovehicule, dar și conducătorii de motociclete ori mopede și persoanele transportate de aceștia.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, polițiștii recomandă șoferilor să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să ruleze cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.
Totodată, vă informăm că, în conformitate cu prevederile articolului 36 din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, șoferii au următoarele obligații
– Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice, cu excepția cazurilor prevăzute în regulament.
– Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.
– Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament.
– Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față, în condițiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.
În plus, vă reamintim că, pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată.
Nu uitați nici faptul că, atunci se află în timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».
foto: www.pixabay.com