Acasă Comunicat de presă Programul Operațional Regional 2021-2027 este prioritate pentru conducerea CJD

Programul Operațional Regional 2021-2027 este prioritate pentru conducerea CJD

131
0

COMUNICAT DE PRESĂ

Viitorul aparține orașelor smart! POR 2021-2027, prioritate pentru conducerea CJD

            La invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Corneliu Ștefan, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, alături de specialiști din cadrul instituției a fost prezent astăzi, 24 noiembrie 2020, la sediul CJD, pentru a participa la o întâlnire de lucru cu primarii municipiilor și orașelor din județul Dâmbovița. Principala temă de discuții a fost viitorul exercițiu financiar al Programului Operațional Regional (POR) 2021-2027.

Ca element de noutate, în cadrul POR 2021 – 2027, a apărut componenta Smart City”, prin care vor fi finanțate investiții privind digitalizarea administrației publice locale și implementarea unor proiecte specifice ”orașelor inteligente”, din varii domenii – mobilitate urbană, iluminat, clădiri publice, utilități edilitare, spații deschise, aplicații on-line etc.

Programul are ca obiectiv creșterea inteligentă, durabilă și echilibrată a regiunii Sud Muntenia, care să conducă la o îmbunătățire a calității vieții comunităților locale.

În perioada de programare 2021-2027, finanțările vor fi orientate atât spre investiții cu o tipologie cunoscută, cât și spre tipologii noi de proiecte.

Vor fi continuate investițiile în mobilitatea urbană și transportul public, amenajarea spațiilor verzi și regenerare urbană, investițiile în eficientizarea termică a clădirilor publice și rezidențiale, dezvoltarea turismului cultural și natural, realizarea unor trasee turistice, precum și în domeniul infrastructurii educaționale. De asemenea, se vor  finanța șiproiecte strategice de modernizare a drumurilor județene care asigură conectivitatea directă sau indirectă la rețeaua TEN-T.

La dezbatere au participat: vicepreședintele CJD, Luciana Cristea, administratorul public al județului, Cristian Avanu, consilierul județean, Ionuț Săvoiu, consilierul directorului ADR Sud Muntenia, Luminița Zezeanu (viitor șef al AM POR), Glida Niculescu, șef serviciu dezvoltare ADR Sud Muntenia, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, primarul orașului Fieni, Iulian Tătulescu, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu, primarul orașului Titu, Traian Niculae, directorul tehnic din cadrul Primăriei Municipiului Moreni, Simona Dinu, directorul economic al CJD, Carmen Emilia Igescu și directorul Direcției Programe Europene, Florin Valeriu Gilia.

Discuțiile de astăzi cu privire la elaborarea Programului Operațional Regional 2021-2027 – la nivelul Regiunii Sud Muntenia au avut drept scop corelarea acestuia atât cu documentele de planificare existente la nivel regional, cât și cu regulamentele existente la nivel european. Cu acest prilej, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia au adus în atenție cele 6 axe de finanțare.

Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a transmis: „Am vrut să ne vedem astăzi neapărat cu primarii municipiilor și orașelor din județ, pentru că întâlnirea noastră are un scop precis, este un punct de plecare pentru viitoarele proiecte cu finanțare europeană pe care trebuie să le avem în vedere pentru comunitățile dâmbovițene. Invitații noștri de la ADR Sud Muntenia, prieteni ai județului Dâmbovița, ne vor prezenta Programul Operațional Regional 2021-2027 și cred că ne vom putea face o idee cât mai clară despre cum vom lansa viitoarele proiecte pentru comunitățile pe care le reprezentăm. Pentru Consiliul Județean Dâmbovița doresc să avem o discuție separată. Momentan, trebuie să găsim soluții pentru orașele în curs de dezvoltare din județ și asta cât mai repede. Trebuie să gândim zone urbane funcționale în jurul tuturor orașelor și municipiilor pentru a ne apropia prin aceste proiecte și de mediul rural, care nu prea este vizat de acest program.”

Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat: „Suntem bucuroși să fim astăzi în mijlocul dumneavoastră. întrucât pentru noi este foarte importantă nu doar prezentarea ci și și preluarea de sugestii și sperăm să putem integra ideile dumneavoastră în noul program, pe care îl scriem acum. Vrem să vă prezentăm într-o fază oarecum incipientă programul, care va mai trece prin câteva etape până la finalizare, inclusiv prin întâlniri cu Comisia Europeană. Prima dintre aceste întâlniri a avut loc chiar săptămâna trecută, ședință în urma căreia, am primit felicitări pentru modul cum se prezintă programul Sud Muntenia și am primit și primele comentarii și întrebări, care ne ajută să completăm documentele. În final, sperăm să livrăm regiunii un program cât mai adaptat la nevoile acesteia.”

Luminița Zezeanu, ADR Sud Muntenia: „Programul a fost transmis la Comisia Europeană în primul draft și discutat, pentru că trebuie, desigur, să ținem cont de politicile europene în construcția unui program european. Vorbim de 1,5 miliarde de Euro, pentru regiunea Sud Muntenia și o să vedeți că acest program se sprijină pe Planul de Dezvoltare Regională 2021-2027 și pe analiza socio-economică făcută la nivelul regiunii Sud Muntenia. Întrucât lucrăm la nivel de regiune, și nu la nivel național, ne putem consulta pas cu pas cu dumneavoastră și vă putem explica, pentru a evita anumite nemulțumiri, și care sunt restricțiile impuse.”

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

Articolul precedentEu votez, tu votezi, ea votează, el votează!
Articolul următorServiciile medicale pot fi acordate oriunde în țară, în baza biletului de trimitere