Acasă Important Președintele Iohannis va decreta starea de urgență

Președintele Iohannis va decreta starea de urgență

198
0
Captură ecran transmisiune direct Digi 24

Pentru o mai bună stăpânire a situației fără precedent generată de pandemia de coronavirus, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat astăzi că va decreta starea de urgență la începutul săptămânii viitoare. Referindu-se la epidemia de coronavirus, șeful statului a declarat: ”Este foarte important că măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în aşa fel încât să prindă. Pentru a face posibil această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”.

Instituirea stării de urgență este reglementată de Articolul 93 din Constituția României, Ordonanța de Urgență nr. 1, din 21 ianuarie 1999, modificată și completată prin Legea nr. 453 din 1 noiembrie 2004 și Legea nr. 164 din 3 octombrie 2019. Starea de urgență este o ”măsură excepțională care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”

În timpul stării de urgență pot fi ” impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituite în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale”.

De asemenea, ”pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei care a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei”, mai prevede OUG numărul 1 din 1999.

Este foarte important să știm că, pe toată durata stării de urgență, ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege.

În timpul stării de urgență statul poate impune măsuri ca:

  • limitarea sau interzicerea totală a circulației mașinilor
  • interzicerea circulaţiei feroviare, maritime, fluviale şi aeriane pe diferite rute
  • efectuarea de razii, controale, percheziții
  • închiderea temporară de benzinării, restaurante, cafenele, cazinouri și alte localuri publice
  • raționalizarea de alimente și alte produse de strictă necesitate
  • emiterea de ordonanțe de urgență
  • emiterea de ordonanțe militare

Așteptăm anunțul Președintelui Iohannis, dar, până atunci, respectați cu strictețe recomandările privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19). Rețineți că trebuie să fim calmi și să avem încredere în autorități, pentru a depăși cât mai repede această situație neplăcută și nedorită. Pe toată perioada acestei crize, www.sebitoriale.ro va avea conținutul adaptat situației, prezentând cu prioritate știrile despre combaterea epidemiei, dar prezentând și o mulțime de articole utile celor ce stau acasă mai mult decât și-ar fi dorit, în special elevilor.

Împreună vom depăși cu bine această cumpănă, și cât mai curând, ne vom relua cu toții activitățile obișnuite!

Articolul precedentDacă-ți pasă, stai în casă!
Articolul următorDacă-ți pasă, stai ACASĂ!