Acasă Epidemie coronavirus Pe 15 iunie este așteptată ”Marea redeschidere”!

Pe 15 iunie este așteptată ”Marea redeschidere”!

229
0

Pentru cei care au suportat cu greu măsurile restrictive impuse de epidemia de coronavirus vin vești bune: pe pe 15 iunie va fi ”Marea redeschidere”! Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, 11 iunie 2020, o Hotărâre prin care propune Guvernului o serie de noi măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus, măsuri care se vor aplica începând cu data de 15 iunie.

Printre noile măsuri se numără redeschiderea piscinelor exterioare, sălilor de sport/fitness, a sălilor de jocuri de noroc și a mall-urilor, dar nu și a restaurantelor, cafenelelor, locurilor de joacă, sălilor de jocuri sau  cinematografelor din interiorul acestora. Se propune și mărirea la șase persoane a grupurilor permise pentru activități recreative și sportive in aer liber, la 20 de persoane, pentru evenimentele private organizate în spații închise, și la 50 de persoane maximum pentru cele în aer liber. se vor redeschide și creșele, grădinițele și after-school-urile, în program de vară,

Totuși, restaurantele vor rămâne închise, iar termoscanarea și purtarea măștii de protecție în spații publice închise, precum și regulile de distanțare, vor fi în continuare obligatorii.

Redăm mai jos Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu precizarea că Guvernul nu luat încă decizia de prelungire a stării de alertă, decizie ce va fi luată în zilele următoare.

Hotărârea Nr.28 din 11.06.2020 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare in contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15.06.2020

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din țările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

(2) Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/ locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

(3) Persoanele care, fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulativ în țări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activități medicale.

Art.3 Se mărește la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună și care pot participa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeții, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private în spații închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. (2) Evenimentele private în spații deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5 Se mărește la 6 numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii și pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile către și din țările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Art.7 (1) Se reiau activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. (2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite: a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepția celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe minime de 2 metri între mese și cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii la o masă. b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri și a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare, precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului sănătăți.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, în baza căruia își pot desfășura activitățile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Art.11 Se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.”

Vom reveni cu informații la zi privind evoluția epidemiei de coronavirus și măsurile adoptate de autorități!

TOTUL VA FI BINE!

Articolul precedent13 noi cazuri de coronavirus în Dâmbovița, dar și 8 vindecări!
Articolul următorComunicat important privind suprafețele agricole calamitate