Acasă Direcția pentru Agricultură a Județului Dâmbovița Comunicat important privind suprafețele agricole calamitate

Comunicat important privind suprafețele agricole calamitate

175
0

Comunicat de presă – Direcția pentru Agricultură a Județului Dâmbovița

În conformitate cu prevederile Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR 97/63/2020 actualizat, Direcția pentru Agricultură a Județului Dâmbovița desfășoară procesul de inventariere a suprafețelor ocupate cu culturi de toamnă destinate producției vegetale calamitate în procent de peste 30% .

La solicitarea Unităților Administrativ Teritoriale, ca urmare a centralizării înștiințărilor depuse de fermieri, Comisia de constatare/evaluare a pagubelor s-a deplasat în teritoriu pentru constatări fizice în teren.

Precizăm că, la nivelul județului Dâmbovița, fermierii au declarat ca fiind calamitată o suprafață de 16.193 hectare din 25 de localități. Membrii comisiei de constatare și evaluare a pagubelor, formată din reprezentanți ai unității administrativ-teritoriale, reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură Județene și inspectori din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, au inventariat cu procese verbal de constatare 7.473.5 ha. S-a confirmat calamitatea pentru o suprafață de 2.139 hectare (suprafață efectiv calamitată 100%)

De asemenea, se inventariază cu procese verbale de constatare și suprafețele afectate de grindină, în conformitate cu prevederile Legii 557/2016. Suprafața totală calamitată este de 1.392 ha, din 9 localități de pe Valea Dâmboviței și 3 localități de pe Valea lalomiței. dupa cum urmează: 1.292 ha cu pomi fructiferi, 30 ha cu căpșuni, 50 ha cu cartofi și 20 ha cu legume.

Activitățile de verificare în teren vizează și cei 59 de producători înscriși în programul ,,tomata”. Au fost efectuate controale la 39 dintre aceștia pentru verificarea stadiului de rodire și, ulterior, pentru începutul recoltării.

Termenul de finalizare a activităților de control pe teren este de 15 iunie 2020.

Direcția pentru Agricultură a Județului Dâmbovița – Director VIOREL CIGĂRAN

Articolul precedentPe 15 iunie este așteptată ”Marea redeschidere”!
Articolul următorProtocol de colaborare între CJD și Steinbeis Transfer Management