În noaptea de 28 spre 29 martie, trecem cu toții de la ora oficială standard, așa numita ”oră de iarnă” la ora de vară. Ceasurile se vor da cu o oră înainte, ora 03:00 devenind ora 04.00. Vom dormi, astfel, mai puțin, teoretic, dar nu e mare lucru, căci tot stăm în casă și putem sta în pat mai mult dimineața! Majoritatea ceasurilor sunt digitale și se vor potrivi automat la ora de vară, dar e bine să le verificați, dimineață, pentru a fi siguri că arată ora exactă. Pentru ceasurile clasice va trebui să faceți voi schimbarea, învârtind rotița, până când acele vor arăta ora corectă.
Ora de vară este ora legală adoptată de numeroase țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, pe o durată ce începe la o dată din timpul primăverii și se termină la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, numită, impropriu, ora de iarnă. Acest sistem urmărește folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii solare, pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. Așa se economisesc mari cantități de combustibili necesari producerii energiei electrice folosită la iluminat.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1917. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, care a fost, totuși, reintrodusă în 1932, tot din motive economice. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, abia în 1979 fiind adoptată din nou. De atunci și până în 1997 s-au aplicat diferite variante, iar din 1997 se aplică regulile care sunt valabile și astăzi: în ultima duminică din martie ora 03:00 devine 04:00, iar în ultima duminică din octombrie ora 04:00 devine 03:00.
Comisia Europeană propusese renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Statele membre ale Uniunii Europene aveau însă libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora oficială standard – ora de iarnă, sau ora de vară. Schimbarea trebuia să aibă loc începând din anul 2021. Deocamdată, problemele uriașe generate de pandemia de coronavirus au pus în așteptare discuțiile despre schimbarea sezonieră a orei. Vom vedea, cel mai probabil, la începutul lui 2021, dacă va mai fi de actualitate subiectul, sau va fi abandonat.