Acasă Anunț important DSVSA Dâmbovița a suspendat pentru 30 de zile comerțul cu păsări vii!

DSVSA Dâmbovița a suspendat pentru 30 de zile comerțul cu păsări vii!

123
0

COMUNICAT   DE  PRESĂ

Urmarea a evoluției influenței aviare la nivel național, CNSU și CNCB – la solicitarea ANSVSA – au emis măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii influenței aviare la animalele neafectate sau oameni.

Astfel, pentru o perioadă de 30 de zile – conform Deciziei nr. 1/2021 – s-a dispus:

  • suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări;
  • suspendarea activităților comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă), pentru toate exploatațiile de păsări – vezi Decizia 1:

b) suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi la păsări reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe căte crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”.

În acest sens, DSVSA Dâmbovița a efectuat instruiri cu reprezentanții tuturor fermelor autorizate de păsări, cu gestionarii fondurilor de vânătoare, medicii veterinari oficiali și de liberă practică, solicitând aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului gripei aviare pe raza județului Dâmbovița și – implicit – pe teritoriul național.

DSVSA Dâmbovița monitorizează în permanență statutul de sănătate al păsărilor domestice și sălbatice, astfel încât pe piață să ajungă produse provenite de la animale sănătoase.

DSVSA Dâmbovița a efectuat controale oficiale împreună cu reprezentanți ai IPJ Dâmbovița pentru prevenirea comerțului ilegal cu păsări vii în toate piețele din județ și în trafic, fiind identificat un comerciant de păsări, care a fost sancționat contravențional conform HG 984/2005, cu amendă în valoare de 3600 lei.

Director executiv,

Dr. Tolea Sandu

Articolul precedent48 de întreprinderi sociale au fost atestate în Dâmbovița de la începutul acestui an
Articolul următorMâine este Ziua Internațională a Muzeelor și ai acces gratuit în toate muzeele CNM „Curtea Domnească” Târgoviște