Acasă Educație Azi începe noul an școlar, fără festivități de deschidere și fără… politicieni!

Azi începe noul an școlar, fără festivități de deschidere și fără… politicieni!

148
0

Astăzi, 14 septembrie, începe anul școlar 2020-2021, în condițiile speciale impuse de epidemia de coronavirus, care nu a fost încă eradicată. Noul an școlar este mai scurt cu o săptămână decât precedentul, are 34 de săptămâni, împărțite în două semestre egale, iar vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie.

Așa cum v-am informat aici, măsurile speciale de protecție împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus au impus pentru începerea anului școlar, stabilirea a trei scenarii de lucru, în funcție de numărul persoanelor infectate din fiecare localitate:

Scenariu 1 – verde: când în localitate este mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19. În acest caz, toți elevii merg la școală.

Scenariul 2 – galben: când în localitate sunt între 1 și 3 persoane confirmate cu coronavirus în medie zilnică. În acest caz, grădinițele și clasele primare merg la școală, la fel ca și clasele a VIII-a și a XII-a. Restul elevilor învață prin rotație online și la școală.

Scenariul 3 – roșu: când sunt peste 3 bolnavi noi de COVID-19 în medie în localitatea respectivă. În acest caz, toți elevii învață numai online.

În județul Dâmbovița, pentru scenariul 1, cu toți elevii la școală, au rămas tot 68 de unități școlare din județ (niciuna din Târgoviște), pentru scenariul 2, ”hibrid”, sunt 80 de unități școlare, în care sunt incluse toate grădinițele, școlile și liceele din Târgoviște, iar pentru scenariul 3, numai online, sunt numai 5 unități școlare din județ: două școli postliceale din Târgoviște, o școală din Gura Foii, o școală din Moțăieni și Colegiul Național Nicolae Titulescu din Pucioasa.

În privința festivităților de deschidere a noului an școlar, nici vorbă de ceremoniile din anii trecuți, cu toți elevii în curtea școlii, ceremonii ce se țineau chiar și seara la ora 18.00, pentru ca politicienii momentului să poată ajunge la cât  mai multe unități școlare, cărora să le ”dăruiască” discursuri lungi și ”interesante”. De data aceasta, fiecare unitate școlară și-a stabilit propriul program, dar numai pentru elevii de clasa pregătitoare, cei de clasa a V-a și cei de clasa a IX-a vor fi organizate, pe clase, cu diriginții și învățătoarele, ceremonii care să marcheze momentul deosebit din viața de elev, respectându-se, totodată, măsurile de protecție.

Poate plâng florăresele, care în mod cert nu vor mai vinde atâtea flori ca anul trecut pe vremea asta, dar măsurile luate sunt menite să-i ferească pe elevi, învățători și profesori de infectarea cu temutul coronavirus. Bineînțeles că pentru toate unitățile școlare se aplică regulile stricte de protecție împotriva îmbolnăvirii cu Sars-Cov2 și, din informațiile pe care le deținem, unitățile școlare din Târgoviște sunt toate pregătite corespunzător pentru aplicarea lor.

Mult succes în noul an școlar 2020-2021!

TOTUL VA BINE!

Articolul precedentÎn ultimele 24 de ore s-au înregistrat 5 decese ale unor dâmbovițeni cu coronavirus
Articolul următorAtenție, elevi! Respectați aceste reguli și recomandări de conduită sanitară!