Acasă CNM Curtea Domnească Târgoviște Apel de participare la Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”, ediția...

Apel de participare la Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”, ediția I-a, Târgoviște, 2023

74
0

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează anul acesta prima ediţie a Salonului Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”, ce poartă numele artistului care şi-a legat viaţa şi opera de meleagurile târgoviştene.

Născut în satul Bungetu, comuna Văcărești, artistul Marin Petre Constantin a fost un formator de caractere artistice mai bine de 30 de ani (printre elevii săi, azi – artiști recunoscuți, numărându-se Mihai Șerbănescu și Vasile Popa). El a fost îndrumat spre studiul artelor de către artistul Vasile Blendea și profesorul său, Nicolae Gheorghiu. A lăsat adevărate documente în pânzele sale care povestesc, în culori deseori luminoase și calde – influență a maeștrilor în ale căror ateliere a învățat (Jean Alexandru Steriadi, Nicolae Dărăscu și Camil Ressu) – despre Târgoviște și împrejurimile rurale ale acestui oraș, cu viața și tumultul vremurilor.

Observator fin și narator fantastic, Marin Petre Constantin a transpus harul său cu penelul în nenumărate peisaje (care astăzi se constituie ca mărturii ale transformărilor și vieții Târgoviștei), dar și cu penița – în însemnările din jurnalul său, în care surprinde atmosfera, personalitățile, pitorescul ori greutatea perioadelor și regimurilor politice trăite.

În întreaga sa viață, trăită modest, artistul a pendulat între Târgoviște și locurile natale, fiind o prezență activă în expozițiile din țară și București, organizate de Uniunea Artiștilor Plastici, al cărui membru a fost încă din 1955.

Amintind de dăruirea pedagogică a maestrului Marin Petre Constantin, Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin” îşi propune să încurajeze viitorii artiști din întreaga ţară și să aducă o recunoaștere a talentului lor prin mijlocirea Muzeului de Artă din Târgovişte, dar și prin oferirea unui mediu de apropiere, cunoaştere şi competitivitate între elevii din România şi Republica Moldova.

Concursul este deschis elevilor din clasele X – XII de la toate liceele de artă din România și Republica Moldova, care pot participa cu cel mult două lucrări realizate în afara orelor de curs.

Dimensiunile lucrărilor vor fi cuprinse între minim A3 (29,7 x 42 cm) și maxim A2 (42 x 59,4 cm). Participarea cu orice format intermediar celor menționate anterior este posibilă.  

Lucrările, executate în anul școlar 2022-2023 și neînrămate, vor fi însoţite de formularul de participare la salon, fotografia elevului, copie după carnetul de elev vizat pe anul școlar în curs și fotografiile color ale lucrărilor. Acestea vor fi expediate corespunzător, și anume ambalate în cutii solide (tuburi, placaje, mape), până pe 21 aprilie 2023,data poştei / curierului.

Tema concursului este RĂDĂCINI – ca simbol al locurilor natale și al personalității creatoare a fiecărui elev participant.

 Participarea este gratuită.

Se vor acorda șase premii, o menţiune şi premiul „Marin Petre Constantin”, valoarea totală a acestora fiind de 10.000 lei.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 29 mai – 30 iunie 2023, cu posibilitatea de prelungire.

Vernisajul şi festivitatea de înmânare a premiilor vor avea loc la Muzeul de Istorie din Târgoviște, Calea Domnească, nr. 189, în data de 1 iunie 2023.

Relații suplimentare se pot obţine de la doamna Maria Neacșu, muzeograf, tel. 0736 394 086.

Regulamentul salonului și formularul de participare pot fi descărcate de la următoarea adresă: https://muzee-dambovitene.ro/apel-de-participare-la-salonul-anual-de-grafica-desen-marin-petre-constantin-editia-i-a-targoviste-2023/

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița

Articolul precedentA început distribuirea tichetelor pentru energie și în Dâmbovița! 46.488 de dâmbovițeni vor primi cardurile prin care va fi compensat prețul facturilor la energie!
Articolul următorAtenție, drum în lucru! Programul lucrărilor la infrastructura rutieră din Dâmbovița, 20 – 24 februarie 2023