Acasă Consiliul Județean Dâmbovița Apel către dâmbovițeni: ”Trebuie să respectăm măsurile, pentru că altfel riscăm cu...

Apel către dâmbovițeni: ”Trebuie să respectăm măsurile, pentru că altfel riscăm cu toții să ajungem într-o situație critică!”

196
0

În cadrul unei conferințe de presă online, prin intermediul platformei Zoom, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a transmis un apel ferm către dâmbovițeni, de a respecta măsurile de protecție împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus, ”pentru că altfel riscăm cu toții să ajungem într-o situație critică!” Redăm mai jos declarațiile domnului președinte Alexandru Oprea, cu speranța că vor ajunge la cât mai mulți dâmbovițeni care vor înțelege că situația este serioasă și vor urma, măcar acum, măsurile de protecție și de distanțare socială, care ne pot ajuta să trecem cu bine de epidemia de coronavirus.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea:

”Vreau să vă spun că evenimentele din ultima săptămână mă determină să fac un apel către toți locuitorii județului Dâmbovița, să înțelegem că această relaxare și nerespectare a măsurilor de distanțare socială nu este benefică pentru locuitorii județului. Vreau să fac un apel la dâmbovițeni, să înțelegem că, dacă nu respectăm măsurile de distanțare socială, vom ajunge foarte curând să nu mai avem locuri în care să putem interna pacienții cu simptome de Covid. În ultima săptămână, numărul infectărilor zilnice este compus dintr-un număr de două cifre. Am ajuns ca în județ să avem 428 de cazuri de infecții, avem cam 208 vindecări, 18 decese, iar restul de 208 persoane se află internate în unitățile de tratament din subordinea Spitalului Județean de Urgență și Spitalulului Orășenesc Pucioasa. Astăzi, când vorbim, la secția de Infecțioase de la Dealu Mare avem 62 de persoane pozitive, internate cu simptome de Covid, iar la Spitalul Orășenesc de la Pucioasa, capacitatea este aproape de maxim. Poate că mai sunt câteva locuri de cazare, dar problema se pune că nu mai avem personal pe care să-l alocăm pentru a asigura tratamentul și asistența acestor bolnavi.

Dacă la Pucioasa aveam inițial în jur de 100 de locuri, problema se pune la cadrele medicale care îi deservesc, pentru că pe stare de alertă nu se poate detașa personal medical. De asemenea, personalul medical, din cauza acestor măsuri, a ajuns la o stare de saturație, și, deși am tras serioase semnale de alarmă, am mai avut cazuri în care s-au cam neglijat sau nu au fost respectate în totalitate măsurile de protecție sanitară. Populația a privit aceste măsuri de relaxare ca o reîntoarcere în deplinătate la ceea ce aveam înainte de acest fenomen numit Covid. Am mers și eu în centrul orașului, în parc, în locuri deschise și am văzut că mai nimeni nu poartă mască, mai nimeni nu respectă acea măsură de distanțare socială. Pe la porțile liceelor târgoviștene era o aglomerație de nedescris și cred că măsurile de protecție nu s-au respectat…

Mai trag un semnal de alarmă. Știți că s-au redeschis grădinițele și creșele. Cât de inconștient poți să fii și să nu prevezi obligativitatea testării personalului care deservește aceste instituții? Nu există nicio obligație și este suficient să fie o singură persoană infectată din personalul de deservire, care poate să fie asimptomatică, și să ne trezim cu 40, 50 de familii care trebuie să facă teste, să stea în izolare, să începem să facem toate procedurile medicale prevăzute de protocoale. Deci lucrurile nu sunt deloc în regulă!

Eu îmi fac datoria să trag un semnal de alarmă către cetățenii din județul Dâmbovița, pentru că, dacă numărul persoanelor care se prezintă la Camera de Gardă cu simptome de Covid crește, vom avea o problemă, repet, legată de lipsa spațiilor de cazare și tratare. Ori, cu toată bunăvoința de care dau dovadă, dar nu o să putem să-i ținem pe holurile spitalelor.

Fac acest apel și dintr-un alt motiv. Am încercat să contactez și județele limitrofe, dar toate sunt cu capacitatea aproape de maxim. M-a îngrijorat situația de vineri spre sâmbătă! De exemplu, am avut 51 de persoane prezentate la camera de gardă cu simptome de febră, iar în urma testelor efectuate, 19 au fost confirmate pozitiv. Gândiți-vă ce înseamnă două zile cu câte 20 de persoane confirmate, gândiți-vă unde va trebui să-i ducem pentru a-i trata. Există riscul să blocăm toate unitățile spitalicești cu acești bolnavi de Covid. Nu vreau să creăm panică, dar lucrurile nu sunt nici pe departe așa cum ar trebui să fie!

În ceea ce privește cazul pe care l-am avut înregistrat la Consiliul Județean Dâmbovița, nu sunt motive de panică, este vorba despre o salariată a Serviciului de achiziții publice. Din fericire are o formă ușoară, actualmente este internată la Pucioasa. Am dispus dezinfecția tuturor spațiilor din clădirea Consiliului, am identificat contacții direcți ai persoanei, au fost doar doi, sunt în izolare și nu prezintă simptome. De asemenea, am dispus, începând de ieri,  revenirea la măsurile de distanțare socială, pentru salariați, în sensul revenirii la acel program în care două treimi din salariați sunt prezenți zilnic la serviciu, o treime fiind liberă, iar orele de prezentare la serviciu sunt decalate.

Din păcate pentru noi, cred că trebuie să conștientizăm că:

1. Va trebui să trăim în continuare cu acest flagel!

2. Nu există la ora actuală un vaccin sau un tratament universal!

3. Există riscul să blocăm toate unitățile spitalicești cu bolnavii de Covid!

Repet, ne aflăm într-o bătălie cu un inamic invizibil, nu știm de unde apare, există transmitere comunitară la nivelul județului Dâmbovița, categoriile de vârstă sunt de la câțiva ani, la peste 80, sunt persoane afectate din majoritatea localităților județului, nu mai vorbim doar de simple focare!

Fac apel să înțelegem cu toții că trebuie să respectăm măsurile, pentru că altfel riscăm cu toții să ajungem într-o situație critică!”

Ne alăturăm acestui apel și vă rugăm să tratați cu seriozitate situația actuală și să respectați indicațiile și măsurile obligatorii adoptate de către autorități. Numai așa, TOTUL VA FI BINE!

Sursa foto: pagina oficială de Facebook Alexandru Oprea.