Acasă Comunicat de presă Te pregătești să tai porcul? DSVA Dâmbovița îți recomandă efectuarea examenului trichineloscopic!

Te pregătești să tai porcul? DSVA Dâmbovița îți recomandă efectuarea examenului trichineloscopic!

11
0

În scopul prevenirii unor posibile îmbolnăviri și/sau infestării cu parazitul Trichinella spiralis la om, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița recomandă cetățenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toți porcii sacrificați pentru consumul propriu.

Examenul trichineloscopic se efectuează la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din județul Dâmbovița, conform tabelului:

Nr. Crt.C.S.V.S.A.O.Medic veterinar/telefonProgram de lucru
1Targoviște-PavcomDr. Mihai Florin 0763666693
Dr. Chisălau Dan 0735333753
Dr. Bratu Andreea 0735333760
  L – S: 8:30-18:00 D:   8:30-14:00
2 Moreni-PiațaDr. Patraulea Emilia 0735333724
Dr. Băjenaru Nicușor 0735333749
Dr. Angelescu Dan 0748038469
  L – S: 8:30-18:00 D   8:30-14:00
3Titu Str. I.C. Visarion, bl. 9, ap. 1, parterDr. Pop Silvia 0735333735
Dr. Iordache Sonel 0735333742
L – S: 8:30-18:00 D   8:30-14:00

Recomandăm ca pentru localitățile rurale din județ, examenul trichineloscopic sa se efectueze la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din comune, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor, în gospodărie, va fi utilizată numai pentru consum propriu, fiind interzisă comercializarea.

Proba care se prezintă pentru a fi analizată trebuie să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 g), din zonele cu musculatură striată (pilieri diafragmatici, musculatură intercostala,muschii limbii,diafragma).

Proprietarul animalului sacrificat este obligat să predea marcile auriculare (crotaliile) medicului veterinar oficial unde execută examenul trichineloscopic.

Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie porcine  au obligația de a anunța medicul veterinar orice modificare de comportament al animalelor ce urmează să fie sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne.

Recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziționează carne și produse din carne, să o facă numai din unități autorizate/înregsitrate sanitar veterinar și să evite cumpărarea de la persoane   necunoscute care nu pot dovedi provenineța cărnii și a produselor din carne.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, cât și după, DSVSA Dâmbovița organizează acțiuni de control în toate unitățile de producție, depozitare și comercializare produse de origine animală și nonanimală, pentru verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare de funcționare, a trasabilității, a calității produselor comercializate impuse de legislația privind siguranța alimentelor în vigoare, precum și controale în trafic împreună cu reprezentanții IPJ Dâmbovița.

Sărbători fericite!

Director executiv, Dr. TOLEA Sandu Marius

Foto: www.pixabay.com