Acasă Sebitorial Surse de informare, surse de neinformare

Surse de informare, surse de neinformare

1204
1

Dragă cititorule, ca bun cetățean ce ești, totdeauna ai vrut, și vrei și acum, să fii informat despre ce fac autoritățile, cum funcționează instituțiile de care depinde bunul mers al societății și, până la urmă, viața ta, cum te reprezintă demnitarii aleși sau numiți. Este un drept al tău suveran și nimeni nu are voie să ți-l ia. Bineînțeles că nu trebuie să te sune personal la telefon nimeni din conducerea țării, județului, orașului sau comunei, ca să-ți spună ce decizii a luat, cum acționează dumnealui sau dumneaei pentru bunul mers al economiei, agriculturii, comerțului sau turismului, sau cum te protejează pe tine și familia ta de epidemia asta de coronavirus. Nici nu e nevoie să-ți trimită scrisori, pliante, broșuri cu aceste informații importante, este suficient să le facă publice și să lase mass media să își facă datoria.

Tu citești ziare cotidiane, tipărite sau online, asculți buletinele de știri, emisiunile de analiză, declarațiile sau conferințele de presă transmise de posturile de televiziune sau radio, urmărești, poate, așa-zișii ”influenceri” care se mai ocupă și ei cu diseminarea în spațiul public a unor informații importante. Încerci să te informezi din curiozitate dar, mai ales, din necesitate, mai ales acum, în timpul stării de urgență, pentru a știi ce decizii s-au mai luat, de exemplu, în privința restricțiilor de circulație impuse de epidemia de coronavirus. Încerci să te informezi, dar nu prea reușești, pentru că informațiile pe care le primești sunt puține, irelevante sau chiar lipsesc cu desăvârșire.

Există o lege adoptată de Parlamentul României în anul 2001, Legea 544 din 12.10.2001, privind liberul acces la informațiile publice, care a mai fost completată, de-a lungul timpului, dar care este în vigoare și ar trebui respectată întocmai. Din păcate, cel puțin în Dâmbovița, respectarea ei pare facultativă pentru multe instituții și autorități, prea multe ca să am loc aici să le înșir!

Mulți dâmbovițeni au remarcat de câteva săptămâni absența informațiilor din partea unor șefi de instituții județene sau locale, chiar dacă șefii par a fi bine, sănătoși, judecând după activitatea lor de pe… Facebook, iar instituțiile respective au și purtători de cuvânt, bine remunerați până acum. Dâmbovițenii vor să știe, în primul rând, dacă epidemia de coronavirus este ținută sub control, dacă spitalele din județ sunt pregătite pentru a-i face față, dacă sunt destui medici și asistenți medicali, care să intervină dacă numărul de pacienți va crește, dacă sunt suficiente echipamente medicale și de protecție, medicamente și teste, iar aceste informații nu au mai fost făcute publice de ceva vreme. Mai vor să știe dacă pensiile se dau la timp, modificările din mersul trenurilor și autobuzelor, programul instituțiilor unde au treabă, și multe, multe alte lucruri foarte importante. Unele informații pot fi aflate cu greu, după multe căutări pe internet, alte informații par ținute la secret. La unele instituții pare că s-a tras oblonul de tot!

Situația aceasta nu trebuie să mai continuie, autoritățile trebuie să ofere dâmbovițenilor informațiile de care au nevoie! Îi rog pe cei care pot schimba starea de lucruri, să o facă, și cât mai repede, respectând Legea! Trebuie să fie surse de informare, nu surse de… neinformare!

Articolul precedentConfirmați – 6.300, vindecați – 852
Articolul următorIgienizarea străzilor a ajuns în micro 2