Emoții mari pentru absolvenții de clasa a VIII-a care vor susține astăzi, 15 iunie, 2020, prima probă din cadrul examenului de Evaluare Națională, cea de limba și literatura română. La fel ca în anii precedenți, de la ora 09.00, elevilor prezenți în sălile de examen le vor fi date subiectele probei, iar elevii vor avea la dispoziție 2 ore pentru a le rezolva, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică. Tot ca și până acum, probele vor fi monitorizate audio-video.
Anul acesta, noutatea este dată de măsurile excepționale de protecție împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus. Vă reamintim că, anul acesta, în zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen, cadrele medicale vor efectua un triaj epidemiologic al elevilor prin:
- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C, iar în cazul în care temperatura înregistrată va depăși maximul admis, se va repeta măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
- Observarea clinică a simptomelor respiratorii de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată.
Elevii care nu vor fi lăsați să dea azi examenul în urma triajului epidemiologic, precum și cei aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.
Fiecare centru de examen trebuie să dispună de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc), precum și să asigure:
• realizarea curățeniei și dezinfectării pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
• semnalizarea corespunzătoare și dezinfectarea în mod regulat a intrărilor/ieșirilor, precum și a sensulului de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi;
• asigurarea, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
• Stabilirea locurilor în sălile de examen astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.
E important să știți și că Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – national și 0800816245 – județean – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.
Conform datelor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, la Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 4246 de absolvenți ai clasei a VIII-a, iar la nivel național sunt înscriși peste 170.000 de absolvenți, conform datelor centralizate de Ministerul Educației și Cercetării.
Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, cel târziu la ora 14:00, iar eventualele contestații vor putea fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Este important să știți că se pot depune/transmilte contestațiile și prin mijloace electronice, caz în care candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip va fi semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.
Le urăm SUCCES și le ținem pumnii ca să treacă de această primă probă serioasă a vieții cu bine și să obțină rezultate bune, care să le permită ca, după repartizarea computerizată în licee să ajungă la specializările și liceele unde doresc!
TOTUL VA FI BINE!