Acasă Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa COPIII CREEAZĂ ȘI  INOVEAZĂ LA BIBLIOTECĂ. TÂRGUL REGIONAL DE ȘTIINȚĂ „CODE KIDS...

COPIII CREEAZĂ ȘI  INOVEAZĂ LA BIBLIOTECĂ. TÂRGUL REGIONAL DE ȘTIINȚĂ „CODE KIDS FEST” DÂMBOVIȚA 2023

21
0

Copii pasionați de știință și tehnologie din județele Dâmbovița și Argeș își dau întâlnire, vineri, 3 noiembrie 2023, la Târgoviște, la Târgul Regional de Știință CODE KIDS FEST Dâmbovița 2023.

Evenimentul, organizat de Asociația „Tineri pentru Europa de Mâine” și  Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița, se desfășoară în cadrul proiectului Copiii creează și inovează la bibliotecă”, dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 300 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.

„În județul Dâmbovița am dat startul acestui proiect în anul 2020, ca proiect pilot pentru opt biblioteci orășenești și comunale. Proiectul se întinde pentru fiecare echipă, pe o perioadă de doi ani, respectiv primul an de începători, iar al doilea se consideră ca fiind avansați. Urmează apoi Târgul de Știință, în care copiii își prezintă proiectele implementate în cadrul clubului, în cei doi ani de activitate. Aici avem ocazia să evaluăm activitatea cluburilor și să remarcăm evoluția copiilor în ceea ce privește partea de programare.

În cadrul Târgului Județean de Știință CODE Kids Fest Dâmbovița 2023 vor putea fi vizionate 11 proiecte inedite, din sfera științei și a tehnologiei, create de membrii cluburilor de programare CODE Kids din biblioteci publice din Argeș și Dâmbovița. Primele două proiecte declarate câștigătoare vor participa la etapa națională a târgului.

Cluburile CODE Kids participante în competiție sunt Clubul New Coders – Biblioteca Municipală Câmpulung – Argeș, Clubul CODE Kids TECHNOLOGY – Biblioteca Comunală Rucăr – Argeș, Clubul SMART GAMES – Biblioteca Orășenească Topoloveni – Argeș, Echipa Racheta – Biblioteca Municipală Moreni – Dâmbovița, Clubul IT Generation – Biblioteca Orășenească Titu – Dâmbovița.

Partener al evenimentului este Asociația „Tineri pentru Europa de Mâine”.

Târgul Județean de Știință CODE KIDS FEST Dâmbovița 2023 se va desfășura vineri, 3 noiembrie, orele 11.00-15.00, la Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița.

În prezent, în bibliotecile publice din Dâmbovița sunt active 10 cluburi unde copiii învață programare. De-a lungul celor 4 ani, copiii care au ales să facă programare în cluburile înființate în bibliotecile publice din Dâmbovița au participat la zeci de concursuri și târguri de știință de unde s-au întors cu premii, au învățat să lucreze pe platforma Scratch și în AppInventor, au creat diverse aplicații, au programat roboți.

Târgul Regional de Știință CODE Kids Fest Dâmbovița 2023 se desfășoară în cadrul proiectului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de Coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale și creative. Partenerii Târgului Regional de Știință CODE Kids 2023 sunt Romanian-American Foundation, Societe Generale Global Solution Centre și Thoughtworks.

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. www.progressfoundation.ro

Despre CODE Kids România

”CODE Kids – Programează viitorul comunității tale” este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică.

Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Programul a primit Premiul III la Secțiunea Educație și Învățământ în cadrul Galei Societății Civile, ediția 2023.

CODE Kids este o inițiativă națională de educație IT și STEM pentru copii, implementată de Fundația Progress, cu sprijinul financiar al Romanian American Foundation și Société Générale.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați www.codekids.ro

CODE Kids este o inițiativă națională de educație IT și STEM pentru copii, implementată de Fundația Progress, cu sprijinul financiar al Romanian American Foundation și Société Générale.

Articolul precedentScutire de la plata majorărilor de întârziere a taxelor și impozitelor locale
Articolul următorAFIR deschide primele sesiuni prin PS PAC 2027 pentru finanțarea tinerilor fermieri, a drumurilor agricole și a infrastructurii rutiere