Acasă Afaceri Capacitate de stocare a gunoiului de grajd la Moroeni

Capacitate de stocare a gunoiului de grajd la Moroeni

184
0

COMUNICAT DE PRESĂ

Ref: Comuna Moroeni din județul Dâmbovița se alătură localităților cu platforme pentru gunoiul de grajd, finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

                                                                                              București, 16 iunie 2020

În data de 14 iulie 2020, a fost semnată recepția de terminare a lucrărilor pentru noua capacitate de stocare a gunoiului de grajd, de care vor beneficia crescătorii de animale din zona comunei Moroeni. Investiția a fost făcută în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Dificultățile pe care le au micii crescători de animale, în a asigura stocarea corespunzătoare a gunoiului de grajd în gospodăriile proprii, sunt deja bine cunoscute. În cazul în care bălegarul este depozitat direct pe pământ și nu pe o suprafață impermeabilă, toate scurgerile din acesta ajung în pânza freatică, generând poluarea apei cu nitrați. Nitrații în exces din apa de fântână reprezintă o amenințare continuă la adresa sănătății populației care folosește această apă pentru consum, fie pentru băut, fie pentru gătit. 

Facilitățile comunale de depozitare a bălegarului sunt, în aceste condiții, soluția optimă și civilizată pentru fermieri și gospodari, aducând beneficii întregii comunități. Platformele sunt construite în conformitate cu toate normele de protecție a mediului și, în plus, sunt la o distanță de minim 500 de metri de zonele locuite, ceea ce reduce presiunea mirosului din localitate.

Platforma de la Moroeni are o capacitate de 1.776 mc/an, fiind corelată cu numărul de animale existent în zona comunei. Odată cu platforma, beneficiarul investiției, respectiv primăria comunei, a primit și un set complet de utilaje, pentru buna exploatare a acesteia, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă. Astfel fermierii pot opta pentru a li se prelua gunoiul de grajd de la poartă sau pot alege să transporte singuri bălegarul la platformă.

„Gunoiul de grajd este o resursă valoroasă pentru agricultură, dar asta doar dacă este bine gestionat. Platformele comunale sunt construite în așa fel încât să reducă la minim pierderile de azot în mediul înconjurător, ceea ce înseamnă că mranița rezultată este un îngrășământ de calitate. Acest lucru nu se întâmplă în cazul gunoiului de grajd compostat pe suprafețe ne impermeabilizate, unde o mare parte din azot se scurge în sol, sărăcind astfel mranița rezultată. Iată cum, prin gestionarea corectă a gunoiului de grajd, obținem două beneficii importante: diminuăm poluarea cu nitrați și obținem un îngrășământ organic superior” – a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Eforturile investiționale, în valoare de 1.862.412 lei, au fost suportate în proporție de 96,3% de către MMAP, contribuția locală a comunei Moroeni fiind de 3,7 % și constând în contravaloarea serviciilor de proiectare. Investiția urmează să fie exploatată de către UAT și monitorizată de către MMAP, pe toată durata de viață a acesteia.

În județul Dâmbovița, comuna Moroeni este a doua care beneficiază de o platformă comunală finanțată prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, după Mătăsaru. Până în martie 2022, urmează să fie construită încă o platformă comunală, în comunele Șotânga. Harta platformelor pentru gunoiul de grajd, finanțate de MMAP, poate fi consultată pe portalul https://apanoastra.ro/platforme-de-gunoi-de-grajd

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor – Direcția de Comunicare

Articolul precedent„Poveștile Dunării” – Expoziție foto-documentară la Potlogi
Articolul următorNumai 16 noi cazuri în Dâmbovița în ultimele 24 de ore