Acasă Semnal Au fost mințiți și ignorați, acum ambulanțierii au protestat!

Au fost mințiți și ignorați, acum ambulanțierii au protestat!

188
0

Numiți pe merit ”eroii din linia întâi” în contextul epidemiei de coronavirus ce s-a instalat din martie și în România, angajații Serviciilor de Ambulanță din toată țara au protestat astăzi la București și în celelalte orașe. Ambulanțierii și-au manifestat, astfel, nemulțumirea față de o serie de decizii greșite luate de autorități în privința lor, dar și față de indiferența manifestată până acum față de ei prin amânarea nejustificată a adoptării unor proiecte de măsuri cu impact pozitiv asupra personalului și organizării serviciilor de ambulanță.

Ambulanțe în misiune, azi, în Târgoviște

Principala nemulţumire a ambulanțierilor vizează neacordarea unitară a stimulentului de risc ce fusese promis având în vedere lupta din linia întâi pentru echipajele Serviciilor de Ambulanţă. Așa cum s-a văzut în toată țara, deoarece intervențiile ambulanțierilor au fost intens mediatizate, tot personalul operativ și-a făcut zi de zi datoria, și a fost expus riscului de infectare cu coronavirus. Ambulanțierii s-au prezentat la cazuri, au purtat echipamentul de protecţie şi au efectuat procedurile stabilite, au transportat la orice oră din zi și din noapte suspecţi sau chiar pozitivi la COVID-19, iar la întoarcerea la unitate, au făcut decontaminare. Mai târziu au avut însă neplăcuta surpriză să constate că nu au primit cu toții stimulentul de risc deşi, cu toții fuseseră în aceleași situații și respectaseră aceleași proceduri.  

Concret, sindicaliștii acuză Parlamentul că nu a inclus în forma finală al Proiectului de Lege nr. 257/2020, care aduce completări la OUG nr. 43/2020, trimis deja la promulgare, amendamentele propuse de sindicaliști, prin care se făcea dreptate personalului operativ de intervenție din serviciile de ambulanță care a desfășurat activitatea în teren în perioada stării de urgență și nu numai, în vederea acordării stimulentului de risc în lupta cu COVID-19.

O altă nemulțumire a sindicaliștilor de la Ambulanță se referă la ignorarea de către Parlament a propunerii de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din serviciile de ambulanță, în condițiile în care sporul pentru condiții deosebit de periculoase a fost diminuat și egalizat cu sporul personalului din unitățile spitalicești. Sindicaliștii au revenit cu o altă inițiativă legislativă ce a fost depusă la Comisia pentru sănătate și familie a Senatului.

Sindicaliștii cer, de asemenea, deblocarea Proiectul de lege nr. 355/2015 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță județene și al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, care stă din toamna anului 2016 la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Și tot la această Comisie așteaptă adoptarea, din 2017, propunerile de completare și modificare a ”Titlului IV” din Legea nr. 95/2006, care vor îmbunătăți organizarea și dezvoltarea Serviciilor Publice de Ambulanță.

Nu în ultimul rând, protestul de azi al sindicaliștilor de la ambulanță a fost generat și de lipsa unor răspunsuri oficiale la adresele depuse la Parlamentul României, respectiv, la Camera Deputaților și la unele comisii, interpretată, pe bună dreptate, ca o manifestare de nepăsare față de personalul din serviciile de ambulanță, care își desfășoară zi și noapte activitatea în condiții de teren și în regim de urgență contra cronometru pentru a salva viețile semenilor noștri.

La protestul de avertisment de azi al sindicaliștilor din Serviciiile de Ambulanță,  au participat numai angajați aflați în timpul liber, activitatea curentă nefiind afectată cu nimic. La București protestul a constat în pichetarea intrării dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, iar în Târgoviște ca și la celelalte sedii ale serviciilor de ambulanță din județ și din țară, sindicaliștii care nu erau de serviciu au protestat timp de două ore în curtea instituției, purtând afișe cu revendicările lor. Au fost ținute și momente de reculegere în memoria colegilor lor căzuți la datorie de la începutul epidemiei de coronavirus și nu numai.

După cum ne-a declarat domnul Călin Gheorghe, liderul Sindicatului Liber Ambulanța Dâmbovița, care a fost, alături de ceilalți lideri județeni, la protestul de la București, manifestarea a decurs pașnic și o delegație a sindicaliștilor a fost primită de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Au primit promisiunea că revendicările lor vor fi analizate cât mai repede și blocajele semnalate vor fi eliminate, inclusiv acordarea discriminatorie a sporului de risc. Sindicaliștii așteaptă acum rezultate concrete și apoi vor decide dacă vor continua sau nu acțiunile sindicale.

Ambulanțe tocmai sosite la Secția de Infecțioase

N.r.: Fotografiile sunt realizate astăzi, și reflectă activitatea curentă, dinamică și meritorie a Serviciului de Ambulanță Dâmbovița.

Articolul precedentPreședintele Iohannis: ”Se impune prelungirea stării de alertă!”
Articolul următorIar crește numărul de cazuri de coronavirus: 196 raportate azi!