Acasă Poliția informează! Atenție la cumpărăturile în mediul online!

Atenție la cumpărăturile în mediul online!

43
0

Pentru achiziții sigure, polițiștii vă recomandă:

Verificați întotdeauna magazinul online de la care cumpărați. Nu vă lăsați păcăliți de prețurile reduse față de magazinele concurente, iar dacă v-a fost compromis cardul, blocați-l imediat și cereți înlocuirea lui. Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online, iar, ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.

Introduceți adresa site-ului pe care intenționați să efectuați plata și nu dați click pe link-uri primite pe mail. Există riscul ca aceste link-uri să vă direcționeze către site-uri false, care le imită perfect pe cele ale comercianților.

În cazul plății cu cardul, vă rugăm să vă asigurați că transferul informațiilor se realizează în mod securizat. Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, cât și după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.

Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Este important să dețineți un sistem de operare actualizat și un antivirus, de asemenea actualizat, iar firewall-ul să fie activat.

Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Mulți comercianți online vă vor solicita să stocheze informațiile dumneavoastră de plată. Gândiți-vă de două ori înainte să luați o decizie și fiți siguri că ați înțeles riscurile pe care le implică.

În cazul achizițiilor online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs.

Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code)

Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru acele bunuri.