Acasă Asociația Be You Asociația Be You a organizat la Târgoviște schimbul de tineri Erasmus+ „Youth...

Asociația Be You a organizat la Târgoviște schimbul de tineri Erasmus+ „Youth Guard”, la care au participat tineri din România, Bulgaria, Spania și Ungaria!

15
0

În perioada 06 – 13 iunie 2024, Asociația Be You a organizat la Târgoviște schimbul de tineri Erasmus+ „Youth Guard”, al treilea eveniment din anul 2 de Acreditare Erasmus în domeniul Tineret, co-finanțat de Uniunea Europeană. Mobilitatea a implicat tineri și lideri de tineret din România, Bulgaria, Spania și Ungaria.

Într-o eră digitală în continuă expansiune, unde informația este la un click distanță, educația media și abilitatea de a identifica știrile false sunt esențiale pentru tineri.

Totodată, în contextul alegerilor europene din 2024 și la nivel național, ne-am confruntat și ne confruntăm cu o creștere a extremismului politic, amenințări cibernetice tot mai ample și o scădere a încrederii în democrație, în special în rândul tinerilor.

Astfel, mobilitatea „Youth Guard” a urmărit să încurajeze și să dezvolte abilitățile de gândire critică a tinerilor în privința informațiilor din mass-media, promovând implicarea activă și informată în viața democratică.

Prin această inițiativă, tinerii au fost încurajați să se implice mai mult în societate, devenind cetățeni activi și informați, conectați în mod conștient la evenimentele sociale și politice din jurul lor.

Obiectivele mobilității au fost:

• Promovarea competențele mediatice în rândul tinerilor;

• Creșterea interesului tinerilor pentru viața democratică și pentru procesele decizionale la nivel local, național și european;

• Dezvoltarea gândirii critice a tinerilor;

• Dezvoltarea capacității de a evalua critic conținutul mediatic și de a înțelege evenimentele politice și sociale.

Tematica proiectului a fost abordată prin intermediul metodelor de educație non-formală și activități practice. Cele mai semnificative activități au fost: Electioneering ( o activitate care a dezvoltat capacitatea tinerilor de a dezbate variate subiecte), EuroParl Challenge ( o simulare a procesului de votare a proiectelor de lege în Parlamentul European), Front Page (o activitate ce s-a axat pe înțelegerea procesului din spatele redactării știrilor).

Principalele subiecte abordate au fost: procesul electoral și alegerile europarlamentare, educația media, identificarea știrilor false, pluralismul media și analiza critică a informației.

Rezultatele obținute în urma mobilității Erasmus+ „ Youth Guard” se regăsesc la nivel de atitudini, abilități și comportamente pe tema proiectului. Tinerii participanți și-au dezvoltat competențele media și abilitățile de a identifica știri false, de a analiza critic conținutul media cu care interacționează în viața de zi cu zi și de a înțelege mai bine evenimente sociale și politice.

Mobilitatea se află în etapa de diseminare unde tinerii participanții împărtășesc rezultatele și experiența din cadrul mobilității în comunitățile lor locale.

Urmează alte 3 mobilități găzduite la Târgoviște și numeroase oportunități internaționale Erasmus dedicate tinerilor și lucrătorilor de tineret din Dâmbovița.

Pentru mai multe informații accesați website-ul beyoueurope.eu .

Articolul precedentTentativă de înșelăciune în numele Direcției Generale Antifraudă Fiscală
Articolul următorAtenție, drum în lucru! Programul lucrărilor de infrastructură rutieră din județul Dâmbovița, în perioada 17 – 23 iunie 2024