Acasă Asociația Be You Asociația Be You a găzduit la Târgoviște schimbul de tineri Erasmus+ „ARTIFY”

Asociația Be You a găzduit la Târgoviște schimbul de tineri Erasmus+ „ARTIFY”

19
0

ARTIFY: Empowering Youth for Active Participation and European Values

În perioada 23-30 aprilie 2024, Asociația Be You a găzduit la Târgoviște schimbul de tineri Erasmus+ „ARTIFY”. Mobilitatea a implicat 40 tineri și lideri de tineret din România, Lituania, Bulgaria, Grecia, Spania și Turcia.

În contextul multiplelor provocări cu care se confruntă societățile democratice și Uniunea Europeană, principalele obiective ale schimbului de tineri au avut în vedere:
*Conștientizarea importanței participării tinerilor la procesul decizional și viața comunității.
*Contracararea atitudinilor și narativelor eurosceptice în rândul tinerilor.
*Înțelegerea cauzelor profunde ale euroscepticismului și amenințarea pe care acest fenomen o reprezintă pentru valorile europene.
*Promovarea valorilor europene și a drepturilor omului printre tineri.

Astfel, tematica complexă a mobilității a fost abordată prin activități care au avut la bază metode artistice incluzând fotografia, pictura, croitoria și teatrul. Acest lucru a oferit participanților o gamă variată de modalități de exprimare pe tematica mobilității. Prin urmare, cele mai semnificative activități au pus accentul pe participarea democratică și civică, participarea la procesul decizional, valorile europene și contracararea euroscepticismului.

Pentru a înțelege mai bine rolul Parlamentului European în viața de zi cu zi a cetățenilor, tinerii au avut parte de o activitate de simulare a procesului decizional unde au avut de dezbătut și votat o inițiativă legislativă. Prin activitatea „Fără steag” tinerii au reflectat asupra conceptelor de identitate națională și europeană prin recrearea propriilor steaguri naționale din materiale reciclabile. Iar activitatea „Making links” a oferit posibilitatea de a aprofunda rolurile celor mai importanți actori în societate (guvernul, cetățenii, ONG-urile și cetățenii) și cum contribuie aceștia la susținerea unei democrații funcționale.

Având în vedere rezultatele obținute, schimbul de tineri „ARTIFY” a fost un succes și a reprezentat un pas semnificativ către implicarea și mobilizarea tinerilor în procesele decizionale și în promovarea valorilor europene. Mobilitatea noastră a demonstrat încă o dată importanța educației non-formale în dezvoltarea tinerilor și în promovarea schimbării sociale pozitive în comunitățile locale.

Metodele și activitățile bazate pe artă au fost preluate din „Manualul de artă practică ” realizat în cadrul proiectului Erasmus+ KA2 „EU for Youth” coordonat de Asociația Be You.

Pentru mai multe informații despre acest schimb de experiență și următoarele mobilități din cadrul proiectului ne puteți contacta la adresa de email office@beyoueurope.eu sau să accesați website-ul www.beyoueurope.eu.

Articolul precedentDe mâine, 1 mai, Peştera Ialomiţei trece la programul de vară
Articolul următorFiți prudenți la volan! Iată unde vor fi amplasate radarele Poliției Rutiere Dâmbovița în luna mai!