Acasă Afaceri 30 de ani de la (re)înființarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură...

30 de ani de la (re)înființarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmboviţa

190
0

Istoria Camerelor de Comerț din România este strâns legată de procesul de modernizare a Principatelor Române din secolul XIX, iar înființarea primei Camere de Comerț pe teritoriul țării noastre a reprezentat un punct de referință pentru generația pașoptistă.

Conform Decretului Domnesc, adoptat în 1864, pe teritoriul Principatelor Unite se înființează 15 Camere de Comerț, la București, Turnu-Severin, Craiova, Turnu-Măgurele, Giurgiu, Brăila, Galați, Ismail, Bârlad, Iași, Piatra-Neamț, Bacău, Focșani, Botoșani și Ploiești. Prima Cameră de Comerț care începe să funcționeze este cea din București, în anul 1868. Decretul nr. 152 din 13/25 iulie 1865 publicat în Monitorul Oficial stabilea circumscripţiile camerelor de comerţ. Cea din Ploieşti forma circumscripţia a III-a, în a cărei raza de activitate intrau judeţele Prahova şi Dâmboviţa, iar mai târziu şi judeţul Buzău.

În 1925, prin Legea pentru reorganizarea camerelor de comerţ şi de industrie şi prin Regulamentul de aplicare a Legii camerelor de comerţ şi de industrie se stabileşte o noua bază legală pentru funcţionarea acestor instituţii.  În anul 1928, județul Dâmbovița și-a format prima Cameră de comerț.

Camerele de Comerț și Industrie din România au fost desființate în anul 1949, prin Decretul nr. 74 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române. Singura Cameră care a continuat să funcționeze, cu competențe diminuate și sub controlul strict al regimului comunist, a fost Camera de Comerț și Industrie din București, reorganizată sub forma Camerei de Comerț Exterior a Republicii Populare Române.

În data de 23 iulie 1990, prin Hotărârea Nr. 799, publicată în Monitorul Oficial se aprobă (re)înființarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmboviţa.

Un grup de iniţiativă format din domnii Mateescu Titus, Iordache Ion, Zahareanu Dorin, Mingheat Adrian şi Predoi Gheorghe a convocat un număr de 25 de persoane, reprezentante ale unor întreprinderi de stat, în prima adunare generală de constituire, fiind astfel ales primul Colegiu de Conducere și primul Birou Executiv.

Sunt doar primii 30 de ani în care am venit în sprijinul antreprenorilor și al firmelor din județului Dâmbovița și ne-am propus să avem o economie liberă și digitală, o comunitate de afaceri puternică, cu privirea în viitor, astfel încât experiența antreprenorială acumulată să constituie un valoros capital.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dâmboviţa – 30 de ani

             În acești ani de  activitate, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița a devenit un Club de Afaceri,  organizaţie autonomă, neguvernamentală, de utilitate publică, apolitică, fără scop patrimonial, non profit, cu personalitate juridică, creată pentru a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din țară şi din străinătate.

            Fiind un Club de Afaceri, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dâmboviţa este locul unde membrii săi printr-o simplă strângere de mâini pot încheia contracte cu o siguranță mult mai mare decât cea oferită de contractele parafate cu sprijinul celor mai mari case de avocatură. Totodată suntem Creatori de Business și susținem antreprenorii dâmbovițeni, investitorii, dar și companiile care colaborează cu firmele județene.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dâmboviţa

Articolul precedentParcul Industrial Moreni s-a mărit cu două hale noi
Articolul următor1112 cazuri noi în țară și 393 persoane reconfirmate pozitiv